(grafic) Panoul Miliardului. Până în prezent, au fost întoarse doar 9,5 % din suma furată

miliard-cat-am-achitat-1200×883
Foto: watch.cpr.md

După ce Furtul Miliardului a fost pus pe umerii cetățenilor, până în prezent, moldovenii au recuperat acest jaf în proporție de 9,5 %. CPR Moldova a analizat dinamica întoarcerii banilor de către cetățeni și a prezentat ratele de rambursare a banilor până în anul 2041.

Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul a adoptat Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016. Au fost emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041, împrumutul, plus dobânda. Acești bani vin din impozitele cetățenilor. Prima plată de 668 de milioane de lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018, au fost achitate încă 827 de milioane de lei. Pentru 2019, suma plătită a fost 844 de milioane de lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde de lei. Toate băncile au falimentat, iar datoria nu a fost pusă pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toți cetățenii.

Anual, vom achita cam așa

watch.cpr.md
watch.cpr.md

În 2014-2015, rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde de dolari SUA. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Națională a Moldovei a oferit împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde de lei pentru salvarea acestor trei bănci sub garanția guvernului. Băncile au falimentat oricum, iar statul a rămas dator către BNM. Acesta este, probabil unicul program de „bail-out” din lume, urmare a căruia toate băncile au falimentat.

cpr.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente