Masteranzii și doctoranzii de la USM pot obține o bursă de mobilitate academică în Geneva

Lake Geneva from Above, Geneva, Switzerland
Foto: Financial Times

Masteranzii și doctoranzii care își fac studiile la Universitatea de Stat a Moldovei au șansa să o obțină o bursă de mobilitate academică în Geneva, Elveția.

Bursa poate fi acordată unei persoane pe un an academic sau la doua persoane pe câte un semestru.

Candidaţii care doresc să solicite bursă vor completa un dosar, după cum e indicat în foaia de prezentare a UniGe (anexa1). De asemenea, ei trebuie să se înscrie online, la adresa indicată în foaia de prezentare.

Dacă un document va fi lipsă în dosar, candidatul va fi respins din start.

O condiţie absolut necesară este cunoaşterea limbii franceze (nivelul B2 – CECR), pentru a putea urma cursuri în această limbă.

Dosarele se vor depune la secretariatul Rectoratului USM.

Data limită de depunere a dosarelor – 15 martie 2020.

Pentru a fi expediat, fiecare dosar va trebui să conţină scrisoarea de însoţire, semnată de Rectorul USM.

Important: Pentru certificarea nivelului B2 de cunoaştere a limbii franceze, sunt valabile diplomele de DALF, emise de Ministerul Educaţiei al Republicii Franceze, prin intermediul Alianţelor Franceze, la toate profilurile: DALF – B2- Ştiinţe Umane; DALF- B2- Ştiinţe (Sciences) – cu referire la ştiinţele exacte şi naturale.  Studenţii de la Facultatea de Litere (cu specificarea Limbi şi Literaturi Străine), cu specializările: limbă şi literatură franceză (limba 1 sau limba 2), traducere şi interpretare (cu limba franceză – limba 1 sau limba 2), precum şi studenţii de la filiera francofonă a Facultăţii de Drept, pot anexa la dosare o confirmare de la catedra de profil, care atestă cunoaşterea limbii franceze la nivelul B2 – CECR.

Candidaţii de la celelalte Facultăţi, care nu au susţinut testele de DALF specializat, organizate de Alianţa Franceză din Moldova, vor anexa la dosar o scrisoare semnată de un profesor de franceză, care ar confirma că aceştia au atins, la momentul depunerii dosarului, nivelul B2 de cunoaştere a limbii franceze, pentru toate cele patru competențe ale CECR. La fel, aceşti candidaţi pot fi invitaţi la un interviu, pentru a li se evalua nivelul de franceză.

Important: În ultimii ani, Universitatea din Geneva oferă programe de studii în limba engleză, pentru specializări separate (Anexa 2). Candidații vorbitori de limbă engleză (Nivelul B2) pot aplica pentru mobilități, iar posibilitatea selectării lor în calitate de potențiali deținători ai burselor va fi discutată cu partea geneveză, pentru fiecare candidat în parte, pentru a stabili dacă facultățile pentru care optează aceștia administrează programe de studii în limba engleză.

Pentru mai multe informații contactați responsabila de programul de schimb academic UniGe-USM, la adresa electronică [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente