Închisoare, amendă de circa 50 de mii de lei sau muncă neremunerată. Democrații cer înăsprirea pedepsei pentru elevii care agresează profesorii

PPeEW7d6LfF_3L

Trei deputați democrați, Monica Babuc, Pavel Filip și Igor Vremea, au elaborat un proiect de lege care vine să sancționeze mai dur violența asupra profesorilor. Prin urmare, elevii care acționează în mod agresiv în raport cu dascălii ar putea fi pedepsiți cu ani de pușcărie, amendă de zeci de mii de lei și muncă neremunerată.

Acest proiect de lege presupune ajustarea în cadrul normativ a trei legi: Codul Penal, Codul Contravențional și Codul Educației.

Autorii își propun să „contracareze fenomenul violenței în instituțiile de învățământ, în special a celor îndreptate împotriva cadrelor didactice, descurajarea actelor de violență în incinta școlilor și a spațiilor adiacente, prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni și contravenții în cardul și timpul procesului educațional, precum și sporirea siguranței corpului de profesori din Repubica Moldova”.

În acest sens, Codul Educației oferă mai multă protecție pentru profesori împotriva violenței verbale și fizice manifestată de către elevi, studenți, părinți, precum și alte persoane. Prin urmare, orice persoană este obligată să denunțe orice act de violență adresată împotriva profesorului.

Codul Penal a survenit și el cu mici modificări. La textul vechi „Huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe […] se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 1 050 de unităţi convenţionale (de la 27 500 de lei până la 52 500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani” se adaugă textul nou „pe teritoriul sau incinta unei instituții publice sau private” și „asupra personalului didactic, științifico-didactic și științific”.

La fel, Codul Contravențional propune ca persoanele care agresează cadrele didactice să fie amendate de la 600 până la 3 000 de lei sau să facă muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente