Putin și Zelenski au convenit asupra armistițiului total în estul Ucrainei și posibil statut special pentru regiune

MjY2ZmE4NmEzNWIzZGI4MzYzYzliNDVmMDQ=.thumb
Foto: Kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodîmîr Zelenski s-au întâlnit ieri, 9 decembrie, la Paris pentru a găsi o soluție pentru conflictului din estul Ucrainei. În urma discuțiilor care au avut loc cu ușile închise, aceștia au convenit să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la sfârşitul lunii martie.

Părţile sunt de acord cu privire la „obiectivul de a proceda la o dezangajare a forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în declaraţia comună adoptată la încheierea summitului la Paris în format Normandia dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei, transmite agerpres.ro.

Preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a anunţat un schimb al tuturor prizonierilor cu separatiştii proruşi prevăzut înainte de sfârşitul anului, potrivit unei declaraţii făcute la încheierea primei întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin la Paris.

„Părţile vor contribui la eliberarea reciprocă înainte de 31 decembrie a persoanelor deţinute potrivit principiului «toţi tuturor împotriva tuturor»”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Putin şi cu şefii de stat francez şi german.

Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii ruşi, germani şi ucraineni să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina, ultima reuniune a avut loc în 2016 la Berlin.

Ce prevede acordul summitului în „formatul Normandia”

„Părţile se angajează să implementeze în totalitate şi integral armistiţiul, care va fi consolidat prin aplicarea tuturor măsurilor necesare de susţinere a acordului de încetare a focului înainte de sfârşitul anului 2019”, transmite digi24.ro.

„Părţile susţin elaborarea şi aplicarea unui plan actualizat pentru deminare, în baza deciziei Grupului de contact trilateral privind activităţile pentru deminare, luată la 3 martie 2016.

Părţile susţin un acord în cadrul Grupului de contact trilateral privind trei zone suplimentare de retragere, cu obiectivul de a proceda la retragerea forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în Declaraţia comună a Summitului în formatul Normandia, desfăşurat luni seară la Palatul Elysée.

„Grupul de contact trilateral este încurajat să faciliteze eliberarea şi schimbul de prizonieri până la sfârşitul anului, pe baza principiului «toţi în schimbul tuturor» […].

Părţile vor susţine un acord în cadrul Grupului de contact trilateral, în 30 de zile, privind crearea de noi puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, în primul rând pe baza unor criterii umanitare”, se mai arată în Declaraţia adoptată după reuniunea la care au participat Vladimir Putin, Volodîmîr Zelenski, Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

Conform unui comunicat transmis de Preşedinţia Franţei, „părţile exprimă interesul de a ajunge la un acord în formatul Normandia (N4) şi al Grupului de contact trilateral asupra tuturor aspectelor juridice ale dispoziţiilor particulare de autoadministrare locală – statut special – pentru anumite zone ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, după cum s-a indicat în Pachetul de măsuri privind aplicarea Acordurilor de la Minsk din 2015, pentru asigurarea funcţionării pe o bază permanentă”, precizează liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei.

„Părţile le cer consilierilor politici şi miniştrilor de externe să urmărească aplicarea acordurilor şi stabilesc să organizeze o nouă reuniune în acest format în următoarele patru luni, în principal pe tema condiţiilor politice şi de securitate ale alegerilor locale”, subliniază liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente