Platforma Națională a Voluntariatului Persoanelor 60 plus acum și în Comrat. Când și unde va avea loc următoarea întâlnire

DSC_4852

Peste 90 de tineri în etate din Găgăuzia, în vârsta frumoasă de 60 plus, s-au întrunit în cadrul Platformei Naționale a Voluntariatului pentru vârstnicii din Moldova. Evenimentul a avut loc în orașul Comrat.

La eveniment au participat liderii și membrii organizațiilor de voluntariat a vârstnicilor din Găgăuzia, persoane interesate de activitățile programului, precum și reprezentanți ai Serviciului de Asistență Socială și membri ai ONG-urilor din cadrul autonomiei.

DSC_4418

La eveniment au fost prezentate oportunitățile de dezvoltare personală pentru seniori, programele de finanțare a proiectelor de voluntariat, precum și proiectele altor organizații care necesită voluntari cu experiență.

În vederea implementării planului de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active (2018-2021), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Sociale, cu suportul tehnic și financiar a UNDESA și UNFPA, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, a lansat inițiativa de creare a Platformei Naționale a Voluntarilor Seniori și implementează la nivel local activitățile de constituire a Cluburilor de Voluntariat 60 plus.

DSC_4458
DSC_4801

„Scopul programului este să încurajăm bunicii să rămână activi, să informăm despre programele și evenimentele la nivel național, să-i ajutăm să revină în viața economică și socială a țării. Este cazul fericit când două organizații internaționale (UNFPA și UNDESA), guvernul (Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale) și autoritățile publice locale lucrează în tandem perfect pentru o viață mai bună pentru 20 % din populația Moldovei. Sunt două problem centrale, pensiile mici și singurătatea, izolarea vârstnicilor, foarte des ei se simt inutili în societatea noastră. Sper mult că acest program va oferi vizibilitate și oportunități morale, dar și economice pentru bunicii noștri, care fascinant de multe pot și au fost prea mult timp subestimați”, a declarat Anastasia Primov, consultant național în promovarea voluntariatului pentru persoanele vârstnice.

În perioada 4-16 decembrie 2019 sunt organizate evenimente publice de prezentare a programelor de voluntariat pentru persoanele 60 plus.

Primul eveniment a avut loc în orașul Budești. La eveniment au participat peste 50 de seniori dornici să împărtășească din experiența și abilitățile lor. Bunici și bunei, meșteri populari, pedagogi, asistenți sociali, oamenii din business și reprezentanți ai culturii uniți printr-o mare dorință de a fi din nou utili tinerilor și de a redeveni parte a vieții sociale și economice a țării.

DSC_4815
DSC_4852

Vor urma încă trei evenimente publice de constituire a Cluburilor de Voluntari 60 plus. Evenimentele vor avea loc în următoarele localități: Bălți (12 decembrie 2019), Chișinău (16 decembrie 2019) și Criuleni (10 decembrie 2019).

La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 558,4 mii de persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 20,8 % din numărul total al populației.

DSC_5043

În scopul reintegrării în viața socială și economică activă a buneilor și bunicilor noștri, în anul 2017, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active (2018-2021), elaborat cu suportul Fondului ONU pentru Populație în Moldova. Scopul de bază al proiectului este promovarea măsurilor de extindere a participării persoanelor vârstnice la viața socială și economică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente