Comisia de la Veneția a publicat opinia cu privire la modificarea Legii procuraturii, adoptate în septembrie 2019

c26b0ea0-6e56-4c34-bd77-5ea13ca2f32f

Comisia de la Veneția a publicat Amicus Curiae Brief (Opinia scurta) adoptată în baza solicitării Curții Constituționale pe marginea legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptate în septembrie 2019. Despre opinia comisiei a scris pe pagina sa de Facebook fosta ministră a justiției Olesea Stamate.

Stamate scrie că Comisia a constatat că standardele europene permit ca alte organe să coopereze cu CSP/să aibă un rol în alegerea procurorului general, însă o parte substanțială a deciziei trebuie să fie a CSP. În ceea ce ține de constituționalitatea modificărilor adoptate, deși acestea sunt la decizia Curții Constituționale, Comisia sugerează următoarele: În Republica Moldova, constituția nu reglementează în detalii organizarea și funcționarea CSP. Acest fapt înseamnă că Legea procuraturii poate lăsa spațiu altor organe, panele, comitete etc. care să ajute activitatea CSP […]. Un organ implicat în procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile de procurori poate fi constituțional dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP”, scrie în postare.

La fel, Comisia subliniază că, noua componență a CSP-ului este acceptabilă, conform standardelor europene, iar intervenția legislatorului în timpul unei proceduri în desfășurarea (referindu-se la sistarea procesului de selecție care era desfășurat de către CSP în septembrie) poate fi justificat dacă procedura este ineficientă, injustă care ar putea duce la excluderea unor candițati sau includerea altora, în baza unor temeiuri dubioase.

Fosta ministră a mai scris că este la discreția Curții Constituționale moldovenești să decidă în final dacă legea este sau nu constituțională, dar cert este faptul că Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene.

Vezi AICI opinia completă a comisiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente