(video) Andrei Năstase cere crearea unei celule de criză privind aprovizionarea țării cu gaze și energie electrică

andrei-nastase

Președintele Partidului Platforma Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase, a cerut crearea unei celule de criză privind aprovizionarea țării cu gaze și energie electrică. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă.

Andrei Năstase a mai declarat în cadrul conferinței de presă că în cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri de soluționare a problemei, PPDA va organiza proteste. „Sistemul energetic al țării, șubrezit de-a lungul anilor din cauza gestionării sale defectuoase, e pe cale să se prăbușească inclusiv din lipsa unor alternative viabile de alimentare a acestuia cu resurse energetice variate și suficiente. Punctul vulnerabil a atins apogeul acum când divergențele dintre Rusia și Ucraina privind condițiile semnării unui nou contract de tranzit al gazelor nu au fost depășite, iar documentul în vigoare expiră la 31 decembrie 2019”, a declarat Andrei Năstase.

În aceste circumstanțe, Republica Moldova este singura țară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze și energie electrică, lăsând sute de mii de oameni pradă gerului și întunericului.

În lipsa unui contract dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul de gaze, o primă soluție de alternativă pentru depășirea temporară a crizei era aprovizionarea cu gaze utilizând reversul conductei transbalcanice, care are capacități limitate și nu acoperă în totalitate consumul țării, dacă excludem Transnistria, Cuciurganul asigurând în proporție de 70 la sută piața Moldovei cu energie electrică obținută în urma valorificării gazelor rusești.

În acest caz, Năstase susține că este necesar ca la etapa actuală cel puțin Moldovagaz să inițieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opțiunii în situația în care Moldova va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alte țari decât Rusia.

„În acest sens, se impune crearea de urgență a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experți naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză cu soluții clare. Dacă nu se va ține cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora soluțiile propuse de Platforma Demnitate și Adevăr și nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând țara în frig și întuneric, ne rezervăm dreptul să declanșăm acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor decidenților vinovați”, a mai adăugat Andrei Năstase.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente