Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală te invită la Târgul Național „Covorul Dorului”

78645248_824449474657723_5132551588769955840_n

La data de 15 decembrie 2019, între orele 11.00 și 16.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a VI-a.

În cadrul evenimentului, va fi vernisată expoziția Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol (15 decembrie 2019-31 ianuarie 2020). Această expoziție oferă prilejul de a cunoaște piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din satul Cania, raionul Cantemir, Casei-Muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim, raionul Căușeni.

De asemenea, vor fi prezentate scoarțe țesute recent de Complexul de meșteșuguri „Artă Rustică”, satul Clișova Nouă, raionul Orhei condus de țesătoarea Ecaterina Popescu și Muzeul „Casa Părintească”, satul Palanca, raionul Călărași, director Tatiana Popa. Publicul va avea posibilitatea să admire și să procure covoare țesute de meșterii populari: Parascovia Pasat, satul Ustia, raionul Glodeni, dinastia de țesătoare specializată în țesutul covoarelor mițoase condusă de Ludmila Scutaru din satul Mihăileni, raionul Râșcani, țesătoarea Raisa Lungu de la Centru de meșteșuguri „Cu ițe și suveică” din satul Crișcăuți, raionul Dondușeni.

În curtea muzeului va avea loc Iarmarocul Meșterilor Populari, publicul având posibilitatea să procure obiecte meșteșugărești confecționate de țesători, cojocari, olari, lemnari, meșteri în arta pieselor de port popular și produselor de artizanat etc.

În cadrul iarmarocului va fi prezentat un program artistic dedicat tradițiilor din ajunul Crăciunului și al Anului Nou prin evocarea elementelor Teatrului popular de iarnă. Va fi prezentat și un program de colinde de ceată bărbătească – element înscris în anul 2013, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către Republica Moldova și România.

Amintim că Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității la 1 decembrie 2016, iar scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor țesute pe covoare, precum și familiarizarea publicului cu tradițiile și obiceiurile de iarnă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente