Șeful Direcției livrare gaze Valentin Tonun a anunțat astăzi, 9 decembrie, în cadrul ședinței operative, că în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei se pregătește aprovizionarea cu gaze a țării noastre în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic. În conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Moldova pentru anii 2020-2022, în perioada 16-20 decembrie vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România.
Totodată, partenerii SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei” s-au întrunit prin conferință video, în cadrul căreia au abordat subiectele operării punctelor de interconectare comune și asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020.
„S-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina (SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei”) pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe și Căușeni”, scrie într-un comunicat publicat pe pagina oficială a Moldovagaz.
Din partea țării noastre Acordul va fi semnat de către SA „Moldovagaz”, în calitate de proprietar al întregii infrastructuri de transport gaze al Moldovei, care va îndeplini și funcțiile de organizator al serviciului de transport gaze, inclusiv pe teritoriul Transnistriei, SRL „Moldovatransgaz”, în calitate de operator de transport gaze pe teritoriul din dreapta Nistrului, iar din partea Ucrainei de către „Operatorul sistemului de transport gaze” din Ucraina.
În același timp, se vor mai încheia Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei și Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele Consiliul de Administrație SA „Moldovagaz” a ordonat ca toate aceste documente să fie coordonate până pe 12 decembrie 2019 și transmise spre aprobare în cel mai scurt timp organelor de conducere ale SA „Moldovagaz”. Semnarea acestor acorduri va avea loc până la finele 2019.
Amintim că, astăzi fosta prim-ministră Maia Sandu și fostul ministru al afacerilor interne, Andrei Năstase, s-au arătat îngrijorați de faptul că Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale în 2020.
În următoarea perioadă, acțiunile SA „Moldovagaz” vor fi axate pe finalizarea coordonării și semnării suplimentului de prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale cu SAP „Gazprom”, coordonării finale și semnării acordurilor de interconectare cu operatorul sistemului de gaze al Ucrainei, contractelor de transport al gazelor naturale pentru consumatorii transfrontalieri ai Republicii Moldova și Ucrainei.