Chișinău găzduiește pentru a treia oară expoziția „World Press Photo”, cea mai importantă competiție fotografică la nivel mondial, la care participă fotografi profesioniști, fotoreporteri și fotografi documentariști. Echipa #diez a făcut o vizită la expoziție și vă prezintă patru istorioare ce ne-au impresionat cel mai mult.
# Fotograful olandez Pieter ten Hoopen a primit titlul pentru „cea mai bună istorie a anului” în cadrul World Press 2019.
Acesta a redat prin fotografiile sale migrația miilor de oameni din America Centrală, ce s-au alăturat unei caravane care se îndrepta spre granița Statelor Unite. S-au adunat aproximativ 7 000 de călători, printre care 2 300 de copii, potrivit agențiilor ONU. Condițiile de pe traseu au fost cumplite, oamenii au parcurs circa 30 de kilometri pe zi, adesea în temperaturi care depășeau 30 grade Celsius.
# Fotografia făcută de australianul Chris McGrath a fost nominalizată la categoria „fotografia anului” în cadrul World Press Photo.
Pe 15 octombrie, Chris a captat momentul când un bărbat neidentificat încearcă de unul singur să țină în spatele său jurnaliștii, în timpul sosirii anchetatorilor saudiți la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pe fondul reacției internaționale provocate de dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi. Ulterior, autoritățile turce și CIA au susținut că jurnalistul fusese ucis de agenți secreți saudiți, cu participarea regimului conducător din Arabia Saudită.
# Brendan Smialowski este un fotograf american care a obținut locul trei în cadrul „World Press Photo” la categoria „Știri generale”.
Acesta a surprins în obiectivul său cum Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, îl conduce de mână pe președintele francez Emmanuel Macron în timp ce se îndrepta spre Biroul Oval al Casei Albe din Washington, D.C. pe 24 aprilie. Vizita de trei zile în SUA a președintelui Macron a fost prima vizită de stat oficială din mandatul lui Trump. În mod neașteptat, limbajul corporal al celor doi președinți a depășit normele unor astfel de vizite, fiind aproape intim. De asemenea, cei doi lideri s-au lăudat unul pe altul cu efuziune.
# Aliona Kochetkova este o fotografă din orașul Kaluga, Rusia. Ea a primit premiul trei la categoria „Portrete” în cadrul World Press Photo.
În fotografia sa portret, ea a ilustrat cum stă în propria casă și nu poate să mănânce borș de sfeclă, mâncarea ei preferată, din cauza tratamentului de cancer. Aliona a capturat acest autoportret în urma operațiilor și a chimioterapiei, când, deși știa că mâncarea are o importanță vitală, îi era extrem de greu să mănânce. Fotografia a fost atât o cale de a împărtăși o poveste dificilă și personală cu speranța că ar putea ajuta alte persoane diagnosticate cu cancer, cât și o metodă de a se obișnui cu propriul calvar, cu ajutorul activității pe care o iubește.
Pentru a descoperi mai multe istorioare care au dat viață fotografiilor din cadrul expoziției World Press Photo, vizitați Muzeul Național de Istorie până pe data de 12 decembrie 2019.
Autor: Petru Beșleaga