(foto) Ciorapi cu avocado, dulciuri și cursuri de limbi străine. Pe ce își cheltuie bursele studenții din Moldova

jg

„Vine bursa!” – expresie dulce pentru urechea studentului. Ajutorul material de care se bucură studenții, bursa, reprezintă una dintre bucuriile lor. Pentru a afla mai multe detalii, am efectuat o cercetare în acest domeniu. Cum este structurat sistemul de burse și pe ce cheltuie studenții acest ajutor material, aflați din articol.

Anual, Guvernul Republicii Moldova indexează bursele acordate studenților din instituțiile de învățământ superior, acestea majorându-se cu cinci-șase puncte procentuale, gradual. Universitățile din Republica Moldova pot institui burse speciale, acordate din venituri proprii, precum și stabili criterii pentru obținerea acestora. Deasemenea, studenților instituțiilor de învățământ superior le este oferită posibilitatea de a participa la diverse competiții și burse oferite de către companii private (de exemplu bursele oferite de Moldova Agroindbank, Orange Moldova etc.).

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării acordă trei tipuri de burse studenților din instituțiile de învățământ superior publice:

# burse de studiu – trei categorii (categoria 1 – 880 de lei, categoria II – 750 de lei, categoria III – 690 de lei). Acestea sunt oferite pentru 70 % dintre studenții cu finanțare bugetară de la un program de studii;

# burse sociale – 465 de lei. Acestea sunt oferite pentru 10 % dintre studenți care vin din familii social vulnerabile, pentru acoperirea cheltuielilor de primă necesitate;

# burse de merit – trei tipuri, pentru 52 de studenți cu merite deosebite, implicați în activități extracurriculare, de voluntariat, cu performanțe academice înalte și care realizează cercetări științifice.

Bursa Republicii – 1 525 de lei, pentru 12 studenți cu merite deosebite.

Bursa Președintelui – 1 385 de lei, pentru 10 studenți cu merite deosebite.

Bursa Guvernului – 1 270 de lei pentru 20 de studenți cu merite deosebite.

Am reușit să întrebăm câțiva studenți bursieri ce părere au față de sistemul de burse pentru studenții din țara noastră și pe ce își cheltuie suma agonisită din studiul universitar.

f1Simona Tabuncic, Facultatea Business și Administrarea Afacerilor, specialitatea Marketing și Logistică, ASEM:

„Sistemul de burse mi se pare echilibrat, având în vedere că de acest sprijin financiar beneficiază mulți studenți cu atitudine. Bursa, prin urmare, este un fel de apreciere a efortului depus. În ceea ce ține de valorificarea bursei, cea mai mare parte o investesc în cursurile de limbă germană. Cu siguranță, investiția merită. Și, bineînțeles, ceva dulcișor niciodată nu strică. În viață, atitudinea contează. Oportunități sunt multe, inclusiv și programe de burse, dorință să fie. Fiți curioși, întrebați, cătați, participați, investiți timpul prețios pe care îl aveți în activități ce vă dezvoltă competențe noi.”

b1Zamfir Onofrei, Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău: „Sistemul de burse mi se pare că este unul nu bine pus la punct și nu chiar bine gândit. Mă refer la aspecte ca:

# dacă beneficiezi bursa guvernului, președintelui, Gaudeamus etc., nu poți să beneficiezi și de bursa de studii obișnuită. Nu există niciun argument clar de ce așa se întâmplă;

# bursa se reține sau chiar vine pentru două luni odată – ceea ce nu este corect, deoarece elevii nu trebuie să fie afectați de jocurile politice a celor de la conducere (instituțiile economice, ministerele, inclusiv cel al economiei trebuie să lucreze independent de situația politică, la fel cum se practică în mai multe țări europene);

# la specialități diferite, suma bursei este diferită. Parcă suntem egali, tratați egali, avem posibilități egale de învățare, dar remunerați diferit totuși.

# diferența de sumă dintre bursele de gradul 1, 2, 3 este mică și nu se merită efort depus în caz că dorești să fii remunerat mai mult.

Cel mai frecvent, prind reducerile lunii sau sezonului și atunci cheltui bursa, în special pe haine.”

f2Romana Vasilache, Colegiul „Alexei Mateevici”: „Nu aș spune că sistemul de burse de la noi este foarte aiurea, dar oricum are unele lacune. Probabil, cea mai gravă problemă este perioada când vine bursa. Cel puțin în instituția mea, putem să primi două sau trei burse odată, dar, respective, odată la două sau trei luni, acest lucru fiind destul de provocator pentru unii elevi care, practic, trăiesc din bursă. Din aceste considerente, ar trebui să fie respectată o anumită dată limită. Anul acesta, sunt în lista elevilor care primesc bursa de merit, ceea ce înseamnă că bursa de studii a fugit departe de mine. Consider că pentru elevii care au bursa de merit, oferită, în principiu, pentru pentru activitățile extracurriculare și cele academice, să o primească și pe cea de studii, care este oferită în funcție de rezultatele obținute la învățătură. Prin urmare, ele au o anumită diferență și elevii le-ar putea primi pe ambele. Eh, și ar fi tare bine dacă ar fi mărită, nu doar din spusele mele. Din primele două burse din acest an de studiu, am plătit examenul SAT. În rest, abonamentul la troleibuz și mâncarea sunt la ordinea zilei. Pe lângă ele, cadouri pentru oameni dragi, cărți și, evident, ciorapi cu avocado.”

Dar voi, dragi studenți, pe ce cheltuiți bursa și cum vi se pare sistemul de burse din țara noastră?

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente