Costul primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul viitor va rămâne la nivelul anului curent și va fi de 4 056 de lei. Deputații au votat joi, 5 decembrie, în primă lectură proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020, scrie MOLDPRES, citat de Radio Chișinău.

Potrivit proiectului, şi în anul următor se vor menține reducerile la procurarea poliţei medicale pentru mai multe categorii de persoane fizice și juridice. De asemenea, ca și în acest an, cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală va rămâne la nivelul de 9 %, dintre care 4,5 % achitate de angajat și 4,5 % achitate de angajator.

Potrivit proiectului legii fondurilor AOAM, veniturile și cheltuielile acestora au fost stabilite în sumă de 8 383,4 milioane de lei, cu o majorare a veniturilor de 14,4 % și a cheltuielilor cu 11,4 %.

Veniturile din prime vor constitui circa 63,5 % în totalul veniturilor fondurilor AOAM. Transferurile de la bugetul de stat pentru asigurarea categoriilor de persoane asigurate de către guvern se preconizează la nivelul de 34 %.

Măsuri noi în subproiectele de finanțare sunt majorarea salariilor lucrătorilor medicali în medie cu 10 la sută, inclusiv măririle deja operate pentru turele de noapte, finanțarea suplimentară pentru tratamentul bolnavilor oncologici şi extinderea listei medicamentelor compensate.