Ești la Chișinău? Evenimente pentru ziua de 7 decembrie

pexels-photo-273037-920×613

Este doar o simplă zi de decembrie. Este o zi tare, tare, tare specială. În anul 43 înainte de Hristos a fost asasinat Marcus Tulius Cicero. Iar în anul 1972 în această zi a fost lansată Apolo 17, ultima navă care a ajuns pe Lună. A da, și în această zi în 1941 a avut loc atacul asupra Pearl Harbor, unde au murit tare mulți marinari americani și a împins Statele Unite în cea de a doua conflagrație mondială. Este o zi specială. Este a șaptea zi din decembrie. Okay, textul de mai sus a fost scris pentru umplutură, dar următoarele evenimente nu. Le-am selectat doar pentru voi. Așa că se poate de dat un mic scroll printre ele.

# Hip Hop Concert

La ora 22.00, Salsa Cafe vă invită la un concert maraton de hip hop. Intrarea este liberă. Invitații concertului sunt:

# DJ VonAim;
#Magnat Feoctist;
# Rap Rapanos;
# Kroll;
# Traian;
# Bastilia;
# Casian;
# SATOSHI;
# Robust.

# Live Music

Un alt concert de seară va avea loc la Tucano Coffee Brasil. Vino să te distrezi sub ritmuri muzicale live și să savurezi bucate din noul meniu de iarnă.

# Castagnata 2019

Între orele 10.00 și 16.00, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău (Scuarul Europei), echipa și voluntarii Fundației Regina Pacis vă așteaptă să savurați împreună o porție de castane prăjite și vin brule, pregătite după rețete italiene.

Evenimentul este organizat în scop caritabil, iar banii acumulați din vânzarea produselor vor fi folosiți în totalitate pentru pregătirea prânzurilor calde care se servesc bătrânilor ce vin zilnic la Cantina Socială Regina Pacis.

Nu pierdeți ocazia să gustați din castanele coapte care sunt tocmai potrivite anotimpului rece. În același timp, o să ne ajutați să punem zilnic pe masa oamenilor nevoiași o porție de mâncare caldă. Pentru orice întrebări vă rugăm să ne contactați la [email protected].

# Expoziția Uroborus. Ștefan Câlția

Pornind de la o serie de desene făcute de artist la finalul anilor ’80, expoziția Uroborus invită publicul într-o călătorie în patru capitole. În atelier, artistul povestește adesea despre felul în care simbolurile sunt astăzi percepute, făcând analogie cu pietrele de pavaj ale căror margini sunt, la început, clar definite, iar pe măsură ce oamenii calcă peste ele, devin tot mai tocite, tot mai imprecise. La fel se întâmplă și cu simbolurile; în trecut limbaj în sine, azi, pe măsură ce capătă mai multe sensuri, ele devin mai imprecise, mai vagi.

Uroborus, șarpele care își mănâncă propria coadă, este unul din cele mai vechi simboluri. În timp, s-au desprins două moduri principale de a-l interpreta: unul esoteric, psihologic, care urmărește ciclicitatea emoțiilor, stărilor și a valorilor umane și altul fizic, logic, o descriere fantastic-anatomică a animalului care nu are nevoie de nimic în afară de propriul corp pentru a exista într-un cerc perfect. În acest context, expoziția devine o călătorie labirintică, care creează cadrul în care vizitatorul intră în dialogul cu spațiul și lucrările. Uroborus este, în această expoziție, cheia oferită amăgitor de la intrare, dar care nu îți folosește decât după parcurgerea celor patru părți.

Expoziția are loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Program de vizită: marți-duminică: 10.00-17.00 Adresă: str. 31 August 1989, nr. 115.

Ștefan Câlția (n. 1942, Brașov), absolvent al liceului de arte plastice din Timișoara și al Institutului Nicolae Grigorescu unde i-a avut profesori pe desenatorul Julius Podlipny și pictorul Corneliu Baba și a început cariera expunând în țările blocului sovietic. Discursul său mascat sub metafore și simboluri medievale lăsa să se întrevadă o critică a acelei lumi. Anii 1990-1996 de profundă instabilitate politică și insecuritate socială l-au făcut pe artist ca și pe mulți alții ai generației lui să croiască un discurs mai activ și explicit. Astăzi, artistul este preocupat de felul în care valorile se așează în oameni, urmând același discurs metaforic, sugerat, ce invită privitorul mai degrabă la o reflecție despre sine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente