Ce amendă riscă moldovenii care taie ilegal brazi în perioada sărbătorilor de iarnă

brazi-de-craciun-1280×720
Foto: tv8.md

Odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, oamenii încep a căuta cel mai frumos pom de Crăciun. Cineva optează pentru brazi artificiali, altcineva pentru brazi alternativi confecționați din diverse lucruri, unii vor neapărat ca bradul să fie natural, iar alții sunt gata să taie ilegal acești brazi.

Pentru astfel de acțiuni, moldovenii sunt pedepsiți conform Codului Silvic: În cazul tăierilor ilicite ale arborilor de rășinoase, inclusiv molid și pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale – ceea ce înseamnă de la 2 000 până la 2 500 de lei – iar persoanele juridice între 400 și 500 de unități convenționale – ceea ce înseamnă de la 20 de mii până la 25 de mii de lei – sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 ale Codului contravențional și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor.

Tradițional, în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție din teritoriu, transmite moldpres.md.

Reamintim că, în acest an, Agenţia „Moldsilva” va propune pentru comerţ peste 52 de mii de pomi de Crăciun dintre care 48 de mii– molid și 3 700 – pin. Preţul pinului pornește de la 56 de lei per metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei pentru un metru.

Dacă îți dorești un brad mai original și nu ai vrea să se taie unul pentru sărbătoarea ta, atunci găsești aici câteva idei de pomi de Crăciun alternative, pe care le poți face acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente