Agenţia „Moldsilva” scoate în vânzare peste 50 de mii de brazi. Care este prețul unui pom de Crăciun

plantatie_brazi_blog_3

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Agenţia „Moldsilva” va propune pentru comerţ peste 52 de mii de pomi de Crăciun dintre care 48 de mii – molid și 3 700 – pin. Totodată, vor fi propuse și peste 6 000 de compoziţii din brad. Un număr mai mare de arbori va fi oferit de întreprinderile silvice din Edineţ, Călăraşi, Chişinău, Tighina, Hânceşti şi Nisporeni.

Înălțimea unui pom de Crăciun variază de la un metru până la patru metri. La cerere, ea poate fi şi mai mare. Cele mai solicitate sunt coniferele de aproximativ 1,5 m, pentru comercializare fiind pregătiţi peste 23 de mii de pomi cu asemenea înălţime. La întreprinderile silvice subordonate Agenției „Moldsilva”, preţul pinului pornește de la 56 de lei per metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei pentru un metru, iar cei care optează pentru compoziţii urmează să achite de la 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de şase metri se stabilește un supliment de 100 de lei (molid) și 70 de lei (pin) pentru fiecare metru, care se adaugă la prețurile menționate. Faţă de anii precedenţi, preţurile respective, ce porneau de la 36 de lei per metru, au crescut, însă, potrivit „Moldsilva”, „acestea sunt nişte scumpiri nesemnificative, dictate de piaţă”.

Contactate de MOLDPRES, surse de la Agenţia „Moldsilva” au precizat că, de regulă, angajaţii pepinierelor taie brazii în funcţie de numărul comandat. „Solicitanţii principali sunt instituţiile de stat şi private, care cumpără mai mult, însă vin după pomi de Crăciun şi persoane fizice. Oricum, arborii sunt tăiaţi când este deja perfectat contractul de vânzare-cumpărare. Astfel, evităm pierderile, iar pomii nefolosiţi rămân să crească în pepiniere în aşteptarea altor sărbători”, au menţionat surse de la „Moldsilva”.

De asemenea, sursele citate au explicat pentru MOLDPRES că, pentru a menţine pomul de Crăciun proaspăt cât mai mult timp, este bine ca în vasul unde este plasat coniferul, periodic să se toarne apă îndulcită. Totodată, principalul simbol al sărbătorilor de iarnă este bine să fie ţinut cât mai departe de surse de încălzire.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente