Şefa interimară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a fost demisă. Ministrul justiției nu a știut din timp despre eliberarea lui Filat

sefa-pucsariei-pentru-minori-va-conduce-temporar-Administratia-Nationala-a-Penitenciarelor-62599-1570791534

Şefa interimară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Liuba Suveica, a fost demisă. Declaraţia a fost făcută de ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. În locul ei, această funcție va fi ocupată de Vladimir Cojocaru.

După ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Securitate, ministrul a spus că nu a fost informat din timp despre eliberarea lui Vlad Filat, deși cazul acestuia este de rezonanță. Ministrul justiției a pus la îndoială corectitudinea modului în care a fost calculată reducerea pedepsei lui Vlad Filat, ceea ce i-a permis fostului premier să iasă de la închisoare înainte de termen. Marți, avocatul lui Filat a explicat că eliberarea condiționată a fostului premier a fost posibilă datorită deciziilor CtEDO și legilor moldovene care prevăd reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste și permit punerea în libertate a deținuților după ispășirea a două treimi din pedeapsă. „Filat a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare. Două treimi din pedeapsă înseamnă șase ani. Acum el a împlinit patru ani. S-a calculat un an pentru doi, pentru că a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, în condiții inumane”, a spus avocatul Ion Vîzdoaga televiziunii TV8. Lipsit de imunitate parlamentară și arestat în octombrie 2015, Filat a fost condamnat pentru corupere pasivă și trafic de influență în baza unui autodenunț al fostului bancher Ilan Șor.

În acest context Fadei Nagacevschi a declarat: „Doamna Suveica a fost demisă din funcţia de directoare interimară și în locul ei a fost numit domnul Vladimir Cojocaru. Am discutat cu tot colectivul ANP, la această discuţie a participat şi doamna Suveica. Am explicat toate poziţiile. Am solicitat anumite informaţii şi întreprinderea unor măsuri urgente şi necesare de la noul director interimar, astfel ca să ne clarificăm cu mai multe probleme care există în sistemul penitenciar, cazul domnului Filat este una dintre problemele ce au fost identificate. Mesajul ministrului justiţiei, cu regret, nu a fost auzit de domana Suveică, de a fi transparenţi, de a avea o conlucrare permanentă, motiv pentru care s-a ajuns la demisie”, a spus ministrul justiției.

Liuba Suveica a fost numită în funcția de directoare interimară de ex-ministra justiției Olesea Stamati.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente