Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, despre eliberarea lui Filat: „Lucrurile sunt prea suspecte”

srvfbdg

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu mai multe detalii despre eliberarea lui Vladimir Filat. Ministrul a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că acest caz este prea suspect.

„Pe cazul Filat. La data de 30 iulie a fost emisă o primă încheiere prin care a fost redus termenul de detenție pentru condiții inumane și degradante, iar la 12 octombrie a mai fost emisă o încheiere prin care s-a mai redus termenul de detenție. La data de 14 octombrie, directorul interimar a transmis un demers prin care a cerut eliberarea condiționată. La baza demersului șefului penitenciarului a stat o încheiere a unei comisii de examinare a condițiilor de detenție. Apar foarte multe suspiciuni pentru că, de mai multe ori, componența comisiei a fost modificată pe parcursul unei luni de zile. Lucrurile sunt prea suspecte. Noi azi o să investigăm și vom face modificări urgente, care să nu permită asemenea cazuri”, a declarat ministrul justiției, Fadei Nagacevschi.

Amintim că, fostul prim-ministru Vladimir Filat, condamnat la nouă ani de pușcărie pentru abuz de putere, a fost eliberat din închisoare după patru ani de detenție.

Ce înseamnă liberare condiţionată? Măsură luată de instanţă privind eliberarea înainte de executarea în întregime a pedepsei a unui condamnat, dacă acesta îndeplineşte anumite condiţii (de exemplu, dacă a executat o anumită durată din pedeapsă, dacă este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de durata din pedeapsă care mai rămâne de executat, de vârsta, starea sănătăţii, forma de vinovăţie cu care a săvârşit fapta şi de antecedentele sale penale). Pe durata eliberării condiţionate, condamnatul poate fi obligat să se supună unor măsuri de supraveghere (să se prezinte la datele fixate la organul de supraveghere stabilit, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă ori locuinţă, precum şi orice deplasare care depăşeşte un anumit interval de timp, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură de a servi la controlarea mijloacelor lui de existenţă etc.). Dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei cel condamnat nu a comis din nou o infracţiune, pedeapsa se consideră executată. Măsura revocării este obligatorie, dacă în intervalul de mai sus cel eliberat a săvârşit o infracţiune dintre cele expres prevăzute de lege.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de patru ani și o lună.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din Republica Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente