Tinerii pentru EcoPlastic (TEP) au organizat o colectare de plastic de tip #2 și #5, iar în schimb au oferit săpunuri naturale. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 30 noiembrie, lângă havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și a fost organizat în contextul aniversării a doi ani de la fondarea organizației.

De data aceasta, fiind la a IX-a ediție a evenimentului, tinerii pentru EcoPlastic au decis să schimbe plasticul pe săpun 100 % natural: „care sa aibă grijă de pielea donatorilor și de mediul înconjurător”, spun organizatorii. Aceștia au colectat două tipuri de plastic:

# Plasticul de tip #2 – HDPE: polietilenă de mare densitate (recipientele cu iaurt, margarină şi produse cosmetice – de cele mai multe ori un plastic opac);

# Plasticul de tip #5 – PP: polipropilenă (pahare de unică folosinţă sau diverse ambalaje alimentare).

1

2

Cei de la TEP au menționat că scopul principal al evenimentului a fost de a reduce poluarea mediului cu plastic și a-i face pe oameni să înțeleagă că acesta poate fi reciclat, în loc să fie aruncat și, respectiv, risipit.

5

Evenimentul a decurs timp de două ore: de la 12.00 până la 14.00, în care au venit aproximativ 50 de oameni și s-au colectat peste 41 de kilograme de plastic. Donatorii au fost rugați din start să aducă doar plastic de tip #2 și #5, fără etichete, pentru a simplifica munca de sortare a celor de la „Word in Love!”. Organizatorii au rămas impresionați de masa plasticului strâns, dar și de entuziasmul și implicarea oamenilor în evenimentul propriu-zis.

14

3

7

„Ne bucurăm că atitudinea responsabilă și conștiincioasă nu are categorie de vârstă, pe parcursul celor două ore au venit donatori de plastic de toate vârstele și la fel de implicați”, spun tinerii de la EcoPlast.

6

Oamenii au fost și ei încântați de conceptul evenimentului, spunând că această colectare contribuie la îmbunătățirea condițiilor mediului înconjurător: „E o idee bună de a reutiliza plasticul, deoarece astfel creăm un mediu ecologic favorabil pentru copiii noștri”, spune un donator. Deși o parte din oameni au aflat mai târziu de acest eveniment, au ținut să aducă măcar câteva sute de grame de plastic, iar alții au adus și câteva kilograme, pentru a avea un aport cât mai consistent în curățarea planetei de plastic.

Plasticul urmează să fie topit la atelierul organizației TEP, iar din el se vor confecționa alte lucruri, cum ar fi obiecte de birotică, lămpi, cercei și altele.

8

12

15

16

Credit foto: Facebook/TEP – Tinerii pentru EcoPlastic

Autoare: Nicoleta Marga