„Este un gest simbolic foarte important.” Milan Kundera a redobândit cetățenia cehă după 40 de ani

image
Foto: irish time

Ambasadorul ceh în Franța, Petr Drulak, i-a prezentat scriitorului Milan Kundera, în vârstă de 90 de ani, un certificat de cetățenie a Republicii Cehe. „Acesta este un gest simbolic foarte important, întoarcerea simbolică a celui mai mare scriitor ceh în Republica Cehă”, a spus Drulak într-un interviu pentru Le Figaro.

Autorul cărților „Gluma”, „Insuportabila ușurătate a ființei”, „Cartea râsului și uitării” a primit un certificat de cetățenie pe 28 noiembrie. Acest lucru s-a întâmplat în casa scriitorului din Franța, în prezența soției sale Vera. „Întrucât Milan Kundera urăște ceremoniile și patosul, totul a decurs simplu, dar într-o atmosferă prietenoasă și caldă, i-am cerut scuze din partea Cehiei pentru atacurile suferite de ani de zile”, a spus diplomatul. El a menționat că, primind documentul, Kundera era bine dispus.

Milan Kundera a fost un susținător al regimului comunist după stabilirea sa în Republica Cehă. Dar în 1950 a fost expulzat din partid pentru activități anticomuniste. După primăvara din Praga din 1968, cărțile sale au fost interzise. În 1975, scriitorul s-a mutat în Franța. În 1979, autoritățile cehoslovove au revocat cetățenia lui Kundera. Doi ani mai târziu, scriitorul a devenit cetățean al Franței. Cărțile lui Kundera au fost interzise în Cehoslovacia până la sfârșitul anilor ’80.

În noiembrie 2018, premierul ceh Andrei Babis s-a întâlnit la Milano cu Milan Kundera și soția sa, după care a propus să le restituie cetățenia cehă. „Cred că merită cetățenia cehă, pe care a pierdut-o după ce a emigrat”, a spus Babis. Nu este clar dacă Vera Kundera a primit cetățenia și, de asemenea, nu este clar dacă ea a fost privată de aceasta.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente