(video) Alfabetul media pentru TINEri. Ce este opinia publică și cum aceasta poate fi manipulată

Untitled

Cu siguranță ați auzit nu numai o dată expresia „politicianul X sau televiziunea Y manipulează opinia publică”. Dar ce reprezintă această opinie publică? Cum poate fi manipulată, dar și cât de importantă e, aflăm în emisiunea de astăzi.

Fiecare dintre noi are o opinie personală despre un anumit eveniment, însă atunci când mai multe persoane împărtășesc aceeași părere, vorbim despre o opinie publică.

Instituțiile mass-media sunt formatoare de opinii publice, deoarece de felul în care acestea formulează, transmit sau interpretează un fapt poate să depindă părerea celor care recepționează mesajul. Opinia publică însă poate fi manipulată prin transmiterea voită a unor informații în favoarea sau defavoarea cuiva.

Acest tip de influență se exercită astfel încât persoanele manipulate să aibă impresia că acționează conform unor idei proprii. Calitatea opiniei publice depinde de gradul de instruire a grupurilor sociale, dar și de cât de liberă este presa. Pentru ca opinia publică să fie una cât mai echilibrată, avem nevoie de o media echidistantă și obiectivă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente