În fiecare an, la 2 decembrie se marchează Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei, dată la care a fost adoptată de către Adunarea Generală Convenţia Naţiunilor Unite pentru suprimarea traficului de persoane şi a exploatării prin prostituţie – Rezoluţia 317(IV) din 2 decembrie 1949, potrivit site-ului un.org.

Deşi sclavia modernă nu este definită prin lege, ea este folosită ca termen umbrelă care acoperă practici precum munca forţată, exploatarea copiilor prin muncă, recrutarea forţată a copiilor pentru a-i utiliza în conflictele armate, vânzarea de copii, căsătoria forţată, vânzarea femeilor, traficul de persoane şi organe umane, exploatarea sexuală etc.

Sclavia nu aparţine trecutului. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), 40,3 milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne, dintre care 24,9 prin supunerea la muncă forţată şi 15,4 milioane prin căsătorie forţată. La nivel mondial, la 1 000 de persoane există 5,4 victime ale sclaviei moderne, iar una din patru victime ale sclaviei moderne sunt copii, potrivit sursei mai sus menţionate.

Din cele 24,9 milioane de persoane care prestează muncă forţată, 16 milioane sunt exploatate în cadrul muncii casnice, în construcţii sau agricultură; 4,8 milioane sunt supuse exploatării sexuale forţate şi 4 milioane de persoane desfăşoară muncă forţată impusă de autorităţile statului. Femeile şi fetele sunt afectate în mod disproporţionat în ce priveşte munca forţată; ele reprezintă 99 % dintre victimele din industria sexului comercial şi 58 % în alte sectoare. Profiturile ilegale depăşesc 150 de miliarde de dolari, menţionează ONU pe pagina dedicată acestei zile.

OIM a adoptat un nou protocol obligatoriu din punct de vedere juridic, menit să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forţate, care a intrat în vigoare în noiembrie 2016.

Această zi este marcată cu scopul de a eradica formele contemporane de sclavie, prin acţiuni menite să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forţate şi să intensifice eforturile pentru asigurarea de garanţii privind prevenţia fenomenului muncii forţate, protecţia şi accesul la justiţie.

Din punct de vedere legal, din 1981, sclavia nu mai este legală în niciun stat al lumii, Mauritania fiind ultimul stat care a abolit acest fenomen. Sclavia a evoluat şi s-a manifestat în diverse forme de-a lungul istoriei, însă în timp ce formele tradiţionale ale sclaviei sunt extrem de rare în zilele noastre, există încă multe forme contemporane sub care fenomenul se manifestă, scrie agerpres.ro.