Profesorii de la UTM au vizitat Elettra-Sincrotrone Trieste, unul dintre cele mai importante centre științifice din Europa

Elettra

În perioada 26-29 noiembrie 2019, un grup de profesori titulari în cadrul Departamentului Fizică, UTM, au efectuat o vizită în Italia la invitația Centrului Internațional de Fizică Teoretică din Trieste.

Agenda vizitei a inclus participarea la diverse seminare și discuții pe marginea unor subiecte comune de cercetare, cum ar fi „Proprietățile termoelectrice și de transport ale structurilor nano în cristale organice TTT2I3”, „Tranzițiile metal-dielectrice de tip Peierls în cristale TTT2I3”, „Dinamica laserelor cu puncte cuantice în procesul de sincronizare”.

De asemenea, profesorii au avut ocazia să viziteze „Elettra-Sincrotrone Trieste”, unul dintre cele mai importante centre științifice din Europa. Parte a Area Science Park, acesta reprezintă un laborator național de cercetare care are ca scop conjugarea excelenței în cercetarea științifică cu transferul tehnologic de know-how. Elettra este specializată în generarea de radiații electromagnetice cu laser de sincrotron și electroni de înaltă calitate și de aplicare a acesteia în știința materialelor. Produce lumină variind de la ultraviolete la raze X și poate oferi cercetătorilor 28 de fascicule care acoperă o gamă largă de spectroscopii în diferite domenii ale cercetării științifice: de la chimie la fizică, de la științele materialelor la materii moi și biologie, transmite site-ul UTM.

Deplasarea profesorilor Ionel Sanduleac, Silvia Andronuic și Tatiana Oloinic la Trieste s-a desfășurat în cadrul proiectului Tineri Cercetători Nr. 19.80012.02.01F „Investigarea proprietăților termoelectrice și optice ale materialelor nanostructurate și sistemelor moleculare”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente