Protestul militant pentru Climate Justice continuă pe întregul glob, inclusiv în Moldova, unde vineri elevii din toată țară au ieșit din nou la grevă. Este vorba de Fridays for Future – mișcarea care pledează pentru un viitor sustenabil și sănătos și care a mobilizat, astfel, zeci de tineri să li se alăture la Climate Strike-ul de pe 29 noiembrie.

Ca de-obicei, tinerii au pregătit înainte de manifestație o serie de pancarte pline de mesaje cu scopul de a sensibiliza trecătorii. „Nu vreau să cumpăr lot pe Lună” și „Opriți Ecogidul” sunt doar unele din lozincile afișate. Traseul protestului a inclus, de data aceasta, strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Strada Pietonală și Primăria Municipiului Chișinău.

5

2

Tinerii care au participat menționează că le pasă de prezentul și viitorul generației lor și cel al generației următoare, iar în așa mod, elevii vor să contribuie la păstrarea lui. „Eu am participat la Greva pentru Climă, deoarece de ceva timp am conștientizat gravitatea globală a situației climatice și am înțeles că nu mai avem timp de irosit. Pentru că nu e suficient doar ca eu să duc un mod ecologic de viață, ci ca toți cei din jur să o facă la fel. Acesta este și scopul grevei noastre: să le atragem atenția oamenilor de pe stradă și a celor din clădirile oficiale, de unde conduc țara, că natura suferă și moare, că destul timp am fost nepăsători și că acum acum e timpul să acționeze. Eu cred că noi suntem obligați și datornici să avem grijă de planeta noastră, la fel cum ea are grijă mereu de noi”, spune Mihaela-Ștefania Turchină, una dintre participanții la grevă.

6

4

Totodată, tinerii cred că Greva pentru Climă a ajuns și în Moldova datorită faptului că tinerilor noștri le pasă și că țara noastră are o șansă spre a atinge prosperitatea. „Ecologia e un domeniu foarte neglijat în țara noastră, iar oamenii noștri nu conștientizează de fapt că pentru a exista o armonie în toate aspectele vieții, aceasta trebuie să fie prioritizată. Anume din această cauză, noi, Fridays For Future, prin intermediul protestelor de mediu, încercăm să trezim conștiința cetățenilor noștri și să le amintim că oricine poate face o diferență”, spune Andreea Sima, una dintre participanții la grevă.

1  3

 

Fridays For Future Moldova este mișcarea care denunță comportamentul iresponsabil față de mediu și se arată împotriva schimbărilor climatice la care autoritățile eșuează să le facă față.

Autoare: Alina Țurcanu