Cum a decurs evenimentul „Fii regizor de succes la tine în școală, împreună cu Petru Hadîrcă” la Liceul Mircea Eliade

petruh4

Sâmbătă, 30 noiembrie, în „Sala Viitorului” a IPLT „Mircea Eliade”, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, a organizat primul atelier pentru cadrele didactice, cu genericul „Fii regizor de succes la tine în școală”. Proiectul este o continuitate a activității „Viața dincolo de lecții”, lansat la inițiativa șefului DGETS, Rodica Guțu.

În debutul evenimentului, șefa Direcției Educație și Tineret a DGETS, Silvia Canațui, a menționat importanța promovării teatrului în școală și rolul profesorului în acest proces important care îi ajută pe copii să se realizeze ca personalități, pornind de la scena școlii. În acest context, invitat în calitate de expert, regizorul Petru Hadîrcă, Artist al Poporului, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a vorbit despre cum școala l-a determinat să devină actor, despre cum unii pedagogi l-au descoperit și l-au inspirat să îndrăgească acest domeniu, în timp ce alții nu-i dădeau nicio șansă.

De asemenea, Maestrul în artă s-a referit la istoria teatrului românesc, cum a trăit personal procesul de revoluționare a teatrului în diverse perioade social-politice, cum anumite personalități de valoare au schimbat soarta teatrului din Republica Moldova.

Cei 50 de profesori participanți au fost curioși să afle de la marele actor basarabean care sunt mecanismele și tehnicile de regie a spectacolelor școlare, cum are loc procesul de selectare a textului și lectura pe roluri, cum se repartizează rolurile, cum se organizează o repetiție etc.

Moment impresionant și plin de emoții a fost organizarea, de către regizorul Petru Hadîrcă, a unei tombole. Cadrele didactice au câștigat CD-uri cu înregistrarea unor spectacole monumentale, cărți și studii în domeniul artei teatrale, precum și invitații la spectacolul „Steaua fără nume”, în care va participa însuși directorul teatrului.

În cadrul evenimentului, prezentatorii – profesoara Elena Vorotneac și regizoarea Zina Bivol – au abordat aspecte teoretico-practice la tema dată. Astfel, Elena Vorotneac a venit cu materiale informative despre care este corelația dintre școală și teatru, cum această artă poate fi utilizată ca un instrument de asigurare a succesului în procesul școlar prin metode și tehnici concrete.

petruh2

De asemenea, s-a vorbit despre cum teatrul poate contribui la formarea personalității și pregătirea acestuia pentru viață. Zina Bivol a relatat, pas cu pas, ce este un concept regizoral, care sunt componentele de bază a unui scenariu și cum trebuie formulate elementele de bază: tema, ideea și suprasarcina.

Pentru a înțelege acest proces, cadrele didactice au urmărit un filmuleț de opt minute în care au fost reflectate toate elementele de bază a unui spectacol dedicat cadrelor didactice, organizat cu participarea șefului DGETS, Rodica Guțu.

La final de eveniment, beneficiarii proiectului au primit tema pentru acasă – scrierea unui scenariu. Reamintim, următorul atelier va fi pe 13 decembrie 2019, în incinta UPS „Ion Creangă”, cu participarea, în calitate de expert, a renumitei actrițe Dana Ciobanu.

petruh3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente