Mediul înconjurător și poluarea acestuia reprezintă una dintre principalele probleme ale secolului XXI. Există mai multe comunități naționale și internaționale care încearcă să atenționeze populația despre aceste probleme. Echipa „Speak for Earth” este o comunitate locală care și-a propus să informeze tinerii din orașul Glodeni și satul Pepeni despre încălzirea globală și poluarea cu plastic.

Pe 13 și 26 noiembrie 2019, membrii din echipa Speak for Earth (Vlada Maican, Anca Nemerenco, Codrina Petraru și Irina Isofi) au organizat două ore informative despre încălzirea globală și poluarea cu plastic. Acestea s-au desfășurat în Glodeni și Pepeni.

Aceste ore au avut ca scop informarea și sensibilizarea tinerilor cuprinși între 13 și 18 ani despre problemele grave de mediu și mobilizarea spre schimbare.

unnamed (1)

În timpul orelor informative, au fost prezentate problemele mediului, ce influență avem noi asupra încălzirii globale și ce putem face pentru a stopa această problemă, iar la final tinerii au desfășurat un quiz pentru elevi, oferindu-le premii trobe eco care reprezintă o alternativă pentru pungile de plastic.

Un lucru important este și faptul că, la aceasta oră, Silvia Borș și Ana Maxian au povestit despre experiența lor de voluntari și de ce anume fac voluntariat pentru o societate și o planetă sănătoasă.

unnamed (5)

Tinerii prezenți la ore au fost receptivi și motivați să facă o schimbare și acest lucru îl observăm chiar din feedbackul oferit de ei.

„Consider că la momentul actual ne confruntăm cu o problemă extrem de gravă ce cuprinde continuitatea vieții pe pământ. Datorită poluării excesive, încălzirii globale, oamenii suferă cel mai mult, totul în jur fiind contaminat și toxic, iar sănătatea este afectată extrem de mult. Ar trebui să conștientizăm faptul că vina e a noastră și să încercăm din răsputeri să reparam această problemă. Cel mai de preț cadou pe care am putea să-l lăsăm generațiilor viitoare e un Pământ sănătos”, ne-a spus elevul din clasa a 9-a, Andrian Ropot, după prezența sa la oră.

„Mie personal mi-a plăcut foarte mult ora informativă, inițiatorii căreia au fost Codrina Petrari din Speak for Earth și Silvia Borș, voluntară în cadrul centrului de tineret din Sângerei. Mi-a plăcut această activitate atât pe plan educațional, cât și social, deoarece colegele noastre ne-au vorbit despre climă, ne-au arătat diferite filmulețe care ne-au frapat foarte tare și care ne-au motivat să începem să acționăm. La această oră, am mai aflat că plasticul este un inamic dăunător pentru planeta noastră”, a relatat eleva din clasa a 8-a, Cristina Lopotenco.

unnamed (6)

La final, Silvia Borș, elevă în clasa a 12-a, ne-a spus câteva lucruri despre acțiunile de voluntariat și de ce își dorește să motiveze și alți tineri să se implice în astfel de activități.

„Fiind voluntar la Centrul de Tineret, am învățat mult despre ceea ce însemnă să fii un voluntar activ, cât de mult voluntariatul te schimbă ca persoană și te face sa fii mai «open minded». Voluntariatul pentru mine înseamnă să fac ceea ce-mi place fără să aștept remunerare, ba dimpotrivă să văd că am putut să fac ceva pentru societatea în care activez și totodată să inspir tinerii să devină mult mai deschiși și să-și părăsească zona de confort. Susțin voluntariatul și consider că cu cât mai mult vom accepta voluntariatul în viața noastră, cu atât mai mult vom vedea schimbări spre bine. Deci voluntariatul însemna viață, schimbare, curaj și îmbinarea utilului cu plăcutul.”

unnamed (3)

Speak for Earth este un proiect creat în cadrul școlii de vară Wave Week Moldova, program organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și cu suportul financiar al Ministerului Educației.

Foto, text: Codrina Pietraru