Topul țărilor din lume cu cel mai jos nivel de poluare a aerului. Moldova nu se numără printre acestea

gh

Poluarea aerului reprezintă, în prezent, cel mai mare risc pentru sănătate la nivel mondial. De aceea, dacă dorești să vizitezi o țară și, în același timp, s-o părăsești cu fără nicio problemă de sănătate, atunci e bine să știi ce țări stau prost la acest capitol.

Potrivit hărții de mai jos, cele mai poluate state membre ale Uniunii Europene (UE) sunt Bulgaria (locul 24 – indice de poluare 25,82), urmata de Polonia (locul 29 – indice 22,39), Croația (locul 30 – indice 22,18), Cehia (locul 35 – indice 20,18) și Romania (locul 37 – indice 18,65).

Topul mondial este condus de Bangladesh, cu un indice al poluării atmosferice cu particule în suspensie din aer, respectiv parametrul PM2,5, de 97,10 (nivel nesănătos), în 2018, la o populație totală de 166,368 de milioane de persoane. Locurile următoare de pe podium sunt ocupate, în ordine, de Pakistan (indice de poluare de 74,27 și o populație de 200,813 milioane de locuitori) și India – indice 72,54 și populație de 1,354 miliarde de locuitori.

În ceea ce privește topul orașelor la nivel mondial, valabil pentru anul 2018, acesta este condus de Gurugram (India), cu indicele 135,8, Ghaziabad (India) – indice 135,2, respectiv Faisalabad (Pakistan) – indice 130,4. De altfel, topul primelor zece orașe este dominat de localități din India și Pakistan, doar la locul 8 figurând Hotan din China, cu un indice de poluare a aerului de 116 unități.

Conform raportului IQAir, printre orașele enunțate în clasament, primele din Europa apar la pozițiile 92 (Lukavac din Bosnia și Herțegovina, indice de poluare de 55,6), 102 (Zivinice – Bosnia și Herțegovina, indice 54) și 168 (Tetovo – Macedonia, indice 44,6).

Harta poluării orașelor poate fi vizualizată în regim real aici.

gfgf

Republica Moldova nu a fost inclusă în acest raport. Însă, potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului în orașele din Moldova, în special în Chișinău, este unul alarmant. Transportului auto îi revine în Republica Moldova o cotă de tocmai 88 % din emisiile totale de poluare a aerului.

Cu toate acestea, care, totuși, sunt țările și orașele cu cel mai jos nivel de poluare a aerului?

Printre acestea se enumeră Australia, Suedia și SUA, iar orașele cu cel mai proaspăt aer din lume sunt Judbury, Emu River și St Helens din Australia.

dsds

În Europa, cel mai curat aer se află în orașele Bredkalen (Suedia), Husavik (Islanda) și Santana (Portugalia).

33

În Asia, topul orașelor cu cel mai curat aer îl menține Japonia.

1

În America de Sud lider este Chile.

2

În America de Nord, cel mai curat aer se întâlnește în orașele Oak Harbor, Kapolei, Perry și Kahului din SUA și Wellington din Canada.

3ț

În Africa, cel mai curat aer este în Addis Abeba, oraș din Etiopia.

4

Întregul clasament îl puteți vedea aici.

Conform unui raport elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, nouă din zece oameni de pe glob respiră aer poluat, iar aproximativ șapte milioane de persoane din lume mor din cauza bolilor provocate de poluarea aerului. La nivel mondial, principalele surse de poluare sunt transportul, industria și deșeurile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente