Chișinău Hackathon Smart Sustainable City și-a premiat câștigătorii. Cine sunt aceștia și ce soluții au propus

1

Chișinău Hackathon Sustainable s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie 2019. La eveniment, 11 echipe de tineri au elaborat proiecte pe trei subiecte: administrarea deșeurilor, eficiența energetică și e-mobility. Ideile au fost analizate de un juriu care a și desemnat câștigătorii hackathonului. Echipa care s-a ales cu primul loc a primit un premiu bănesc în mărime de 40 de mii de lei și o bursă de participare la programul de accelerare UpFactory.

# Locul I

Echipa nr. 4: Eugeniu Cepoi, Adrian Croitor, Tudor Croitor, Dumitru Cotovici, Dorina Pantaz

1

Soluția: Echipa a elaborat un proiect pilot sub forma unei aplicații, care are drept consumatori deținătorii mașinilor electrice. Ideea aplicației constă în sincronizarea acesteia de pe smartphone cu API-ul vehiculului, astfel încât, prin intermediul aplicației, șoferul să poată beneficia de:

  • Stabilirea traseului din punctul A în punctul B, având la bază modelul mașinii și nivelul de încărcare al bateriei;
  • Căutarea celor mai apropiate stații pentru încărcare a bateriei, conform tipului de receptaclu al vehiculului.

Premiu: 40 de mii de lei, bursă pentru participare la programul de accelerare UpFactory

# Locul II

Echipa nr. 8: Dumitru Albot, Alexandr Ciumak, Timur Golotin, Petru Egorov

2

Soluția: Cu sloganul „From trash to fashion”, echipa a venit cu o „soluție fashion inedită”. Tinerii au propus reciclarea panourilor publicitare din oraș, iar din materialele obținute să fie create genți stilate, materia panourilor publicitare fiind una durabilă, rezistentă la soare și la apă. Aici puteți viziona și un articol demo confecționat la hackathon.

Premiu: Gadgeturi Orange, bursă pentru participare la programul de accelerare UpFactory, bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

# Locul III

Echipa nr. 11: Gheorghe Morari, Nicolae Ursu, Daniel Mazur, Dmitri Trubca, Andrii Zgîrvaci

3

Soluția: CIS (Complete Intelligente System) – un proiect care își propune să eficientizeze procesul de colectare a deșeurilor, prin instalarea unui echipament în urne care permite aflarea nivelului de umplere al acesteia.

Premiu: Gadgeturi Orange, bursă pentru participare la programul de accelerare Upfactory, bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

4

Echipa nr. 1: Ecaterina Golubeva, Denis Veleaev, Alexandr Sîrbu

Soluția: Echipa a elaborat prototipul unei aplicații mobile, ce ar asigura legătura între șoferii care au locuri libere în mașină și sunt gata să transporte pasageri și persoanele care au nevoie să ajungă într-o regiune sau alta a orașului. Comparativ cu serviciile de taxi, utilizatorii nu vor fi obligați să plătească pentru călătorie. Aplicația ar urma să fie accesibilă pe telefoanele de tip iOS și Android.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

Echipa nr. 2: Tatiana Barbova, Alexandr Vopilov, Oleg Scrînic, Eugeniu Naukin, Seghey Hmeli

Solutia: UpLight reprezintă un sistem care analizează datele despre poziția și puterea unităților de iluminarea stradală și calculează numărul de lanterne care pot fi stinse, fără a afecta calitatea iluminării. Astfel, putem folosi energia electrică mai rațional și reduce alocarea gazelor nocive în procesul de producere a energiei electrice. Cu tehnologia RaspberryPI e posibilă automatizarea controlului asupra iluminării în viitor.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

Echipa nr. 3: Danila Suhoveev, Tristan Panco, Andrei Anestiadi, Anastasia Vishnevskaya, Ivan Macerov

Solutia: Echipa propune o aplicaţie mobilă prin intermediul căreia pasagerii vor putea afla unde se află cel mai apropiat troleibuz de pe o anumită rută şi în cât timp ajunge la o staţie sau alta. Acest lucru va fi posibil prin instalarea unor dispozitive speciale în fiecare troleibuz. Mai mult, odată ce pasagerul a intrat în transportul public, telefonul se conectează la dispozitiv şi are posibilitatea să achite online călătoria.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

10

Echipa nr. 5: Răzvan Razlovan, Cristian Capcelea, Anton Matusenco, Igor Grosu

Soluția: Echipa 5 a abordat problema eficienței energetice, și anume, din prisma faptului afișării și monitorizării consumului de energie sub diferite forme ale ei. Platforma respectivă are menirea de a facilita acest lucru într-un mod intuitiv și ar putea afișa consumul comparativ cu o medie pe regiune sau pe țară. Cu toate acestea, sistemul vine cu o serie de recomandări pentru a eficientiza consumul și încearcă să educe în omul de rând cultura utilizării eficiente a resurselor energetice. De asemenea, se oferă și careva instrumente de calcul pentru a putea compara cu cât se reduc cheltuielile utilizatorului în caz că se întreprinde vreo măsură de eficiență energetică, cum ar fi schimbarea becurilor incandescente pe cele de tip nou LED.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

Echipa nr. 6: Dragoș Străinu, Adriana Sanduța, Stanislav Spatari, Lungu Mihai

Soluția: Echipa a propus o alternativă de plată a transportului public, printr-un sistem de plată SMS.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

Echipa nr. 7: Teodor Vrabie, Alexandr Bonta, Violina Eladii, Marina Macovei, Ion Saptesate

Soluția: Dezvoltarea unui sistem inteligent subteran de colectare și gestionare a deșeurilor. Prima verigă fiind depozitarea în casă a patru urne pentru sortarea deșeurilor: hârtie, plastic, sticlă și deșeuri menajere. Ulterior, aceste deșeuri vor fi depozitate în cele patru containere dedicate plasate în curte care sunt colectate de o autospecială. Funcționalitate inteligentă a containerelor constă în faptul că acestea conțin caracteristici precum: 1. cântar, care va cântări ce cantitate de deșeuri va aduce fiecare consumator; 2. card de acces pentru utilizatorii dispuși să recicleze; 3. cardul de acces va genera vouchere care pot fi valorificate la un supermarket din apropiere în schimbul reciclării produselor.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

11

Echipa nr. 9: Tim Morari, Alexei Safronov, Igor Moscalet, Nicolae Nejintev, Egor Zdioruc

Soluția: Integrarea sistemului de bike sharing în Chișinău. Bicicletele vor fi dotate cu sistem GPS și plasate în preajma punctelor de pornire a transportului public. Bicicletele pot fi închiriate cu ajutorul aplicației care va genera un cod IDMP. Codul IDMP este folosit pentru a identifica o deteriorare sau furtul bicicletei. Aplicația este dotată cu o hartă care îți arată în timp real locul și disponibilitatea bicicletelor în oraș.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

Echipa nr. 10: Bogdan Iachimciuc, Alexandru Matciac, Petru Gurduza, Vadim Sokolowski, Adrian Paladi

Soluția: PROMETHEUS – un sistem inteligent de management a luminii LED în oraș prin instalarea unor senzori pentru iluminare la mișcare și întuneric. Acestea sunt dotate și cu colectoare wireless, care vor oferi informație real-time despre situația fiecărei lămpi stradale. Iar senzorii de prezență oferă date despre traficul uman și de mașini.

Premiu: bilete gratuite la evenimentele Startup Grind

5

Ideile au fost prezentate în fața unui juriu format din cinci membri:

  • Eugeniu GAVREV, head of IT Operations la Orange Systems;
  • Natalia Slepuhin, manager Primaria Mea;
  • Dragoș Pidleac, director Agenția pentru Eficiență Energetică;
  • Andrei Stalbe, CEO și cofondator Crawless;
  • Dona Scola, expert național UNIDO.

Participanții au fost ghidați de mentori experimentați din organizații și companii precum Orange Systems, Keymitt, crawless, Spark Research Labs, Enspire și ANIC (Asociația Națională pentru Investiții și Consultanță).

Prezentările celor 11 echipe le puteți viziona aici.

12

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente