Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Queer Voices s-a încheiat cu mult sclipici și da-da-da-dansuri

72231459_2576746065742989_70207639954391040_o

Acum câteva zile, a luat sfârșit cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Queer Voices, unicul festival de cinema cu profil LGBTQI+ din Republica Moldova.

Timp de patru zile, oaspeții evenimentului au putut urmări șapte filme documentare și artistice cu și despre comunitatea LGBQTI+ din lume. Luptele interioare, rebeliunile exterioare, provocările de trai, relațiile de familie și de grup – toate acestea, și nu doar, au fost tematicile explorate în filmele proiectate în cadrul festivalului. Am avut și invitați speciali, cum ar fi Panayotis Evangelidis, regizorul filmului „Irving Park”, și Anna Langer, mama eroului principal din documentarul „Jonathan Agassi mi-a salvat viața”.

DSC_5691

„În toamna acestui an, am avut o ediție deosebită, întrucât au fost expuse mai multe aspecte ale culturii queer. Am atras un public flămând după libertatea de exprimare și filme de calitate, un public proactiv și susținător al valorilor de egalitate și echitate, valori pe care le promovează Festivalul Internațional de Film Queer Voices”, menționează Maxim Cîrlan, directorul festivalului.

De asemenea, oaspeți deosebiți ai festivalului au fost și Cat Jugravu, artist român, și Zhenya Salinski, artist moldovean, ambiii stabiliți la Berlin, Germania, care au venit la Chișinău să prezinte publicului local subiecte sensibile din comunitatea LGBTQI+: „O problemă de dragoste nu mă lasă să dorm” a explorat tematica iubirilor personajelor principale, relațiilor ținute în secret și libertății obținute, atunci când s-au mutat cu traiul într-o țară mai deschisă, mai tolerantă; „Manifest și groază” – un performance subtil de Cher Nobyl conceput ca un salt antispiritual în spațiul european socio-politic, abordând subiecte precum timpul prezent drept o realitate distopică și rata de cauză-efect a militarizării și mediatizării terorii imprimată în cultura lumii vestice.

DSC_8036 DSC_0042

În cadrul festivalului, a avut loc un atelier de creare de film, unde șapte participanți au creat filme despre și cu comunitatea LGBTQI+ din Moldova. Aceste cinci filme explorează diverse aspecte din viața comunității, adăugând un plus de culoare în agenda festivalului. Atelierul de film a fost condus de către Panayotis Evagelidis. Unul dintre filmele create este „TIR” de Acy Varlan, pe care-l puteți vedea aici.

Pe toată perioada festivalului, oaspeții acestuia au putut vizita expozițiile „QueerRealism” de Natalia Gârbu și „Consilia Futura” de Vasiluța Vasilache, artista care a creat și decorul pentru sala de proiecții din Zpațiu.

Queer Voices s-a încheiat cu o petrecere de zile mari, cu un DJ set de la prietenii festivalului Cher Nobyl și DJ Syphilis.

DSC_0286

Festivalul Internațional de Film Queer Voices a fost organizat de către A.O. „MOLDOX” și Festivalul Internațional de Film Cinema Queer din Stockholm, cu suportul financiar al Institutului Suedez. Partenerii festivalului – Asociația tinerilor artiști Oberliht, Zpațiu, Cocoșul Roșu, Centrul de Informații GENDERDOC-M.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente