Un autocar cu 65 de moldoveni a fost reținut de poliția olandeză. În autocar se aflau și copii care urmau să se prezinte la centrul de primire a refugiaților din Ter Apel.

Toți cei 65 de moldoveni, inclusiv șoferul autocarului, dar și colegul acestuia, tot moldoveni, au fost reținuți de forțele de ordine olandeze, acuzați de trafic de ființe umane, potrivit dutchnews.nl.

Forțele de ordine au fost alertate de către personalul centrului de azil, atunci când autocarul a stopat la o distanță de 500 de metri de centru, iar din autocar a ieșit un grup de 20 de persoane care se îndreptau spre centru.

Potrivit autorităților olandeze, este a doua oară când un grup de moldoveni a fost reținut de poliție.

Vinerea trecută, 19 persoane au fost găsite într-un autobuz fără acte corespunzătoare, iar șoferul în vârstă de 34 de ani a fost arestat.

În total, 204 moldoveni au solicitat statut azil în Olanda, în octombrie, devenind al doilea cel mai mare grup de refugiați după sirieni.

Până în acest an, 851 de moldoveni au solicitat azil, aproape la fel de mult ca în anul 2018.

„Suntem cu ochii pe acest aspect și este un lucru nou că grupuri atât de mari vin aici în Olanda, a declarat, pentru RTV Noord, purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră, Stan Verberkt.

În 2016, Guvernul a anulat „bonusul de plecare” plătit pentru refugiații din Albania, din cauza temerilor că abuzează sistemul pentru a obține plata de 200 de euro pe adult și 40 de euro pe copil.