(foto) Zeci de tineri pasionați de tehnologie au construit brațe robotice mecanizate

CRD (3 of 1)

Au construit câte un braț mecanic robotizat, care are funcții similare celui uman și poate executa comenzi predefinite. Aproximativ 60 de tineri, printre care elevi și studenți, au lucrat timp de mai bine de cinci săptămâni pentru a construi instalații robotice inovative ce au o vastă utilizare în domenii precum ingineria, construcțiile și medicina.

Tabără „Robot factory” ediția Mechatronic Symphony a fost organizată de Clubul Ingineresc Micro Lab, cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.

„Guvernul Suediei susține programele care au ca scop studierea științelor STEM, care sunt extrem de importante pentru pregătirea viitorilor specialiști în domeniul IT. Sunt impresionată de tot ce am văzut aici și vă îndemn să vă continuați pasiunea pentru programare”, Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei la Chișinău.

CRD (8 of 1)

Ediția de toamnă a bootcamp-ului de robotică s-a desfășurat cu tematica „Megatronic Symphony”. Scopul cursurilor a fost ca la final, cele 16 mâini robotice, construite de tot atâtea echipe înscrise la tabără de toamnă, să execute la unison mișcări definite, programate de la distanță. Într-un final, mișcările mașinăriilor trebuie să semene cu o simfonie robotizată.

„La prima ședință am acoperit domeniul de mecanică, am imprimat toate piesele necesare, la a doua întâlnire am adăugat motoare și tot ce ține de electronică și am dat viață pieselor adunate, după care am început să mișcăm. Am continuat cu introducerea mișcărilor programate, iar la a patra sesiune am dat modelarea matematică brațelor mecanice, adică am introdus noțiunea de coordonate, cum trebuie să amplaseze mâna, iar acum aplică partea de conectivitate și testăm modul în care poate să interacționeze brațul cu un alt echipament. La final, va trebui să arate ca o simfonie a roboților, a celor 16 mâini care se mișcă într-o anumită direcție. Aplicabilitatea unor astfel de proiecte este bine cunoscută în mediul tehnologic și de producție, unde mai sunt numite ca „industrial internet of things”. Astfel, unele mașinării robotice de acest tip execută anumite comenzi predefinite, fără intervenția umană. Spre exemplu, în anumite unități de producție se termină materia primă, iar brațul mecanic cu sistemul său ar trebui să fie capabil să dea comenzi pentru ca să livreze materialele necesare pentru a fi reintroduse în producție”, Andrei Bragarenco, fondator „Micro Lab”.

CRD (9 of 1)

La cursurile organizate de „Micro Lab” pot participa doritori de orice vârstă, care cunosc principiile de bază ale ingineriei și programării.

„Eu sunt responsabilă de partea de programare și de partea de circuite, iar acum pot să-mi ajut colegii și pe partea de electronică. Mă bucur că la această tabără am învățat să lucrez și cu circuitele, iar acum deja terminăm să asamblăm toate motoarele, astfel încât să fie funcționale. Tot ceea ce am învățat aici îmi va fi de folos în cariera mea de specialist IT”, Nicoleta Ursu, participantă, studentă, UTM, Facultatea Calculatoare.

„Îmi fac studiile la profil real, iar tot ceea ce facem aici mă ajută să văd aplicabilitatea practică a teoriei predate la matematică și fizică. Am fost și la edițiile precedente ale Robot Factory și sunt decis să mai vin pentru că după absolvirea școlii vreau să aplic la Universitatea Tehnică”, Eduard Balmatiuc, participant, elev.

CRD (18 of 4)

Tabăra „Robot Factory” s-a desfășurat în incinta FabLab – cel mai mare atelier de prototipare și producție la scară mică din țară, care oferă un spațiu special amenajat pentru tinerii specialiști (designeri, ingineri, arhitecți, electricieni, antreprenori) dornici să dezvolte proiecte transformaționale pentru comunitate. FabLab a fost deschis acum doi ani, cu suportul Proiectului de Competitivitate, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente