După ce s-a desfășurat la Orhei și la Cahul, Ziua Învățământului Dual (ZÎD) vine și la Chișinău. Viitorii absolvenți ai treptei gimnaziale sau liceale, care urmează să aleagă o cale profesională, sunt invitați sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 11.00, în incinta CIE „Moldexpo” (Pavilionului 3), pentru a afla ce oportunități le oferă învățământul dual.

Elevii vor putea afla ce reprezintă învățământul dual și care sunt avantajele sale direct de la companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic (IÎPT) partenere din Chișinău, raioanele Bălți, Hâncești, Orhei, Dondușeni și Rezina, fiind încurajați de către reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), ai Ambasadelor Germane și Elvețiene, dar și ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Cea de-a patra ediții a ZÎD va fi organizată sub forma a 19 ateliere informative și distractive, iar pentru implicare activă la fiecare dintre ele, elevii vor primi cartonașe câștigătoare. Cei mai harnici vânători de cartonașe vor participa la tombolă și vor avea posibilitatea să se aleagă cu unul dintre premiile mult râvnite. Tinerii care încă nu au ales o profesie sau sunt curioși care sunt alternativele la mare căutare pe piața muncii, vor avea ocazia să se infiltreze în activitățile propuse și să-și descopere abilitățile și talentele ascunse în cadrul unui master class organizat de Centrul de Orientare și Ghidare în Carieră. Laboratorul fizico-chimic „Mendelevium” va asigura distracția prin experimentele lor „explozive”.

Învățământul dual reprezintă o formă alternativă de instruire profesională. Responsabilitățile de instruire și formare le revin celor doi parteneri duali – companie și IÎPT (centru de excelență, colegiu sau școală profesională). Doar maxim 50 % din durata programului de instruire se desfășoară în instituția de învățământ, pe când instruirea practică în cadrul agentului economic, în condiții reale de muncă, poate ajunge până la 70 %, astfel accentul fiind pus pe dezvoltarea abilităților practice ale tinerilor specialiști.

În acest an de învățământ, în Republica Moldova aproximativ 1 300 de elevi însușesc viitoarea profesie în sistem dual, iar peste 80 de agenți economici din diverse sectoare ale economiei și aproximativ 30 de IÎPT au devenit parteneri duali în cadrul acestor programe de studii, majoritatea având o durată de doi ani.

ZÎD își propune să devină o platformă de informare și cooperare comună, atât pentru tineri, reprezentanții IÎPT și ai întreprinderilor implicate în programe de instruire duală la nivel național, cât și pentru autoritățile publice.

Campania Înveți. Muncești. Câștigi! a fost lansată în luna mai 2018 și are scopul de informare pe scară largă a tinerilor despre oportunitatea și avantajele învățământului dual. Aceasta este implementată de MECC, cu suportul Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, în cadrul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). 

Pentru informații suplimentare accesați Ziua Învățământului Dual la Chișinău și Învățământul Dual din Moldova.