(video) Profilul noului ministru al finanțelor, potrivit lui Chiril Moțpan: „A protejat afacerile de familie și a prietenilor”

28200777

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a susținut un briefing în cadrul căruia a enumerat mai multe lucruri din biografia noului ministru al finanțelor în cabinetul de miniștri al lui Ion Chicu. Potrivit deputatului, Pușcuța ar fi protejat mai mulți agenți economici și a numit în funcții de înalt rang doi fini de-ai lui.

„Serghei Pușcuța este fostul director FISC și bun prieten cu președintele Igor Dodon, unii zic că ar fi cumetri. Potrivit informațiilor de care dispun, în calitate de șef FISC a promovat în funcții importante mai multe persoane loiale, inclusiv doi fini de cununie la Direcția control fiscal nr. 2 din cadrul Direcției generale de administrare a contribuabililor mari. Al doilea fin la Direcția control fiscal operativ nr. 3 din cadrul Direcției generale de administrare fiscală”, a spus Chiril Moțpan.

„De asemenea, domnul ministru are în proprietate 500 de hectare de teren. Între anii 2015 și 2018, Pușcuța a achiziționat 460 de hectare de teren agricol din raionul Drochia. Aceste terenuri sunt date în arendă, iar veniturile sunt colosale.

La salariul de bugetar are proprietăți a căror sumă se ridică la un milion de euro.

Timp în care activa în calitate de director al FISC, acesta ar fi comis următoarele ilegalități:

#1. crearea de scheme de evaziune fiscală;

#2. determinarea unor agenți economici să recurgă la acte de mituire;

#3. trenarea validării tranzacțiilor;

#4. protejarea unor interese economice pentru unii agenți economici, controale superficiale și regim fiscal îngăduitor pentru alții;

#5. aplicarea unor sancțiuni simbolice și protejarea afacerilor rudelor și prietenilor;

#6. ilegalități în organizarea și desfășurarea licitațiilor;

#7. mușamalizarea cazurilor agenților economici protejați.”

„Există zeci de firme în toată țara care beneficiază de un tratament preferențial, iar acest tratament prejudiciază bugetul de stat cu miliarde de lei.

Toate aceste documente au fost transmise deja în procuratură, dar înainte de a fi numit în funcția de ministru al finanțelor, aceste informații au ajuns și mâinile unui om (Zinaida Grecianîi) care nu a atras atenția”, a declarat deputatul.

„Vom analiza și CV-urile celorlați miniștri, dar ne va lua mult timp, pentru că instituțiile de stat nu doresc să furnizeze informații de interes public”, a conchis Moțpan.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente