(foto) Proteste la Tbilisi. Manifestanții cer parlamentului să anuleze sistemul de vot mixt

ddd

Protestele violente din Tbilisi continuă deja de câteva zile, iar ieri poliția a fost nevoită să folosească gazele lacrimogene și tunuri cu apă împotriva simpatizanților opoziției care blocau intrările în clădirea parlamentului. Manifestanții sunt revoltați de faptul că partidul de guvernământ a respins propunerea de a trece de la sistemul electoral mixt la cel proporțional înaintea alegerilor parlamentare programate pentru anul viitor. Săptămâna trecută Partidul Georgian Dream a promis că va susține trecerea de la actualul sistem de vot la cel proporțional în cadrul alegerilor din 2020.

Statele Unite și Uniunea Europeană a făcut apel la Guvernul Georgiei, partidele politice și societatea civilă să înceapă un „dialog calm și respectuos” pentru depășirea neînțelegerilor privind sistemul electoral. Apelul survine pe fundalul continuării demonstrațiilor începute săptămâna trecută în fața parlamentului de simpatizanții opoziției, după ce majoritatea parlamentară a eșuat în adoptarea unei legi care ar fi grăbit anularea sistemului electoral mixt și trecerea la sistemul proporțional, adică la alegerea deputaților exclusiv pe liste de partid.

moldova.europalibera.org
moldova.europalibera.org

Potrivit Constituției georgiene, trecerea la noul sistem de vot, adică proporțional, va fi valabil tocmai în anul 2024.

Oamenii legii au anunțat că vor porni procese penale împotriva celor 37 de manifestanți arestați în cadrul protestelor din ultimele zile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente