(foto) Cum într-o zi a fost schimbată grila TV în ziua numirii guvernului Chicu. Canalele din holdingul GMG și-au recăpătat pozițiile de frunte

telecomanda-televizor-640×360

Pe 14 noiembrie, atunci când guvernul Sandu deja căzuse, iar noul premier Ion Chicu își obținea legitimitatea în parlament, compania de telecomunicații cu una dintre cele mai mari ponderi pe piața relevantă în Republica Moldova, Moldtelecom, a coborât posturile de televiziune afiliate ex-liderului democraților Vlad Plahotniuc în ordinea grilei de oferte. Astfel, PRIME TV de pe poziția 2 a ajuns pe locul 12, iar Publika TV – de pe poziția 5 a fost transferat pe locul 19. A doua zi însă, pe 15 noiembrie, fără explicații, Moldtelecom a revenit la grila veche. Modificările au fost comentate în presă și pe rețelele de socializare atât de internauți, cât și de politicieni.

Mai mulți internauți scriau pe rețelele sociale pe 14 noiembrie că știrea zilei nu este numirea lui Ion Chicu premier, ci „modificarea grilei canalelor TV la Moldtelecom”. Astfel, pe 14 noiembrie, primele poziții în Moldtelecom erau ocupate de 1. Moldova 1; 2. ТV8; 3. JurnalTV; 4. TVR Moldova; 5. Первый в Молдове; 6. PRO TV Chișinău; 7. Moldova 2; 8. N4; 9. RTR Moldova; 10. NTV Moldova. Posturile TV care aparțin lui Vlad Plahotniuc se poziționau pe locul 12 (PRIME TV) și 19 (Publika TV), scrie media-azi.md.

colaj tv000

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea, autorul emisiunii de la NTV Moldova „Na samom dele”, comenta pe pagina sa de Facebook că Moldtelecom „a recurs la acțiuni mizerabile” atunci când a decis să schimbe ordinea canalelor TV în grila de oferte. Țîrdea susținea că acest lucru s-ar fi întâmplat la comanda ex-prim-ministrei Maia Sandu. Postarea lui Țîrdea a fost publicată pe 15 noiembrie, ziua în care Moldtelecom restabilise deja grila veche.

Cu o zi înainte, pe 14 noiembrie, își exprima nemulțumirea față de decizia Moldtelecom și Compania Media Content Distribution, care reprezintă interesele Publika TV și PRIME TV și este administrată de Lilian Buștiuc. Publika.md a publicat și o știre în care se menționa că SA „Moldtelecom” riscă să achite o amendă de până la 80 de mii de lei pe zi pentru că a modificat în mod abuziv ordinea posturilor TV. În știre se menționa că o scrisoare în acest sens i-a fost expediată directorului interimar al Moldtelecom, Igor Sîrbu. A doua zi, aceasta știre a fost scoasă de pe site, însă denumirea ei s-a păstrat pe agregatoarele de știri.

5

Media-azi a solicitat opinia lui Lilian Buștiuc cu privire la plângerea față de Moldtelecom, care inițial a apărut în spațiul public, iar ulterior a dispărut. „Acesta a solicitat să revenim cu un apel telefonic, iar când am revenit ne-a răspuns prin SMS că putem să îi adresăm întrebări în scris, pe poșta electronică. I-am expediat întrebările prin poștă, însă așa și nu a răspuns. Am încercat să aflăm din ce considerente Moldtelecom a operat acele modificări, după care a revenit la grila veche. Purtătoarea de cuvânt a întreprinderii, Irina Vicol, a solicitat să-i trimitem întrebările doar în formă scrisă. I le-am expediat, dar, la fel, nu am primit niciun răspuns”, scrie media-azi.md.

Potrivit raportului „Evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul II – 2019” al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANARCETI) în perioada de referinţă, cele mai importante cote pe piaţa serviciilor TV contra plată, în funcţie de cifra de afaceri, au fost deţinute de SA Moldtelecom – 35,6 %, SRL Sun Communications – 15,9 %, SRL TV-Box (reprezentată de StarNet Soluții) – 15,2 %, iar cota celorlalți furnizori a constituit 33,3 %.

Totodată, numărul utilizatorilor la serviciile TV contra plată a SRL Sun Communications a constituit 54 396, a S.R.L. TV BOX – 98 711, iar a SA Moldtelecom a constituit 68 801 utilizatori.

ABONATI

De menționat că Sun Comunications, de exemplu, la fel poziționează în grila de oferte posturile lui Plahotniuc pe primele poziții: 1. Moldova 1; 2. Prime; 3. Canal 3; 4. N4; 5. Publika TV; 6. JurnalTV; 7 PRO TV Chișinău; 8. TV8; 9. NTV Moldova; 10. CTC Mega.

SUN

Compania TV-BOX, reprezentată de StarNet Soluții are o altă ordine în grila de oferte a televiziunilor. Aici, pe primul loc se află postul de televiziune JurnalTV. Următoarele poziții sunt ocupate de către: 2. TV8; 3. PRO TV Chișinău; 4. TVR Moldova; 5. Prime; 6. Canal 2; 7. Canal 3; 8. Publika TV; 9. Moldova 1; 10. Moldova 2.

star

O altă întreprindere care deține o cotă semnificativă de abonați TV – Orange Moldova (31 261 de abonați) a elaborat următoarea ordine în grila lor de oferte: 1. Moldova 1; 2. Prime; 3. Canal 3; 4. N4; 5. Publika TV; 6. JurnalTV; 7. PRO TV Chișinău; 8. TV8; 9. NTV Moldova ; 10. CTC Mega.

orange

Potrivit datelor companiei AGB Nielson, care măsoară audiența televiziunilor, de ceva timp top 3 televiziuni cele mai urmărite sunt – Moldova 1, RTR Moldova și PRIME TV. Pe locul 4 se situează – NTV Moldova.

6

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente