(foto) „Banii pentru aceste proiecte nu puteau fi «desenați» în acest weekend.” Deputații ACUM despre inițiativele anunțate de Dodon

collage esferf

Mai mulți deputați din Blocul ACUM au venit cu reacții la inițiativele sociale lansate de președintele țării, Igor Dodon. Aceștia susțin că sursele financiare care urmează să fie implementate pentru aceste inițiative au fost aduse de fostul guvern condus de Maia Sandu.

„Culmea cinismului. Dodon anunță șapte inițiative sociale dintre care cinci au fost prezentate de guvernul Sandu în parlament săptămâna trecută și pentru care fostul guvernul găsise resursele financiare. Tovarășul a luat bugetul elaborat de fostul guvern și l-a atribuit sieși”, scrie deputatul Dan Perciun pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai scris că în bugetul pentru anul 2020 fuseseră incluse inclusiv: indexarea de două ori pe an a pensiei, majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 lei la 500 lei, majorarea ajutorului pentru veterani de la 100 lei la 300 lei, creșterea indemnizației pentru medicii tineri de la 45 de mii la 120 de mii de lei și creșterea salariilor pentru bugetari.

Sergiu Litvinenco, un alt deputat din Blocul ACUM a scris pe pagina sa de Facebook că banii care vor fi folosiți de noul guvern pentru inițiativele sociale anunțate de Dodon au fost aduși de fosta guvernare.

Litvinenco a scris: „Dodon anunță șapte inițiative sociale – majorări de pensii, salarii, indemnizații, indexări etc. Bineînțeles că banii pentru toate aceste proiecte nu puteau fi «desenați» în acest weekend. Ei au fost aduși de guvernul Maia Sandu. Este o dovadă clară că guvernul Maia Sandu a lăsat bugetul plin cu bani, iar aceștia doar profită. Asta încă o dată demonstrează că demiterea guvernului Maia Sandu nu a fost determinată de «situația social și economică din țară» – că bani erau, toate aceste proiecte, dar și poate mai multe, erau implementate oricum –, ci exclusiv de teama de un procuror general independent care ar fi investigat fărădelegile lui Dodon și a camarilei sale politice.”

Amintim că, Igor Dodon a anunțat astăzi, după întâlnirea cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu, că în următoarele săptămâni vor fi lansate câteva inițiative sociale. Dintre acestea fac parte: 

# suport financiar de sărbătorile de iarnă în mărime de 700 de lei pentru 625 de mii de pensionari;

# va fi modificată legea și începând cu anul 2020, indexarea pensiilor să fie de două ori pe an;

# 500 de lei – ajutor social pentru perioada rece a anului unor categorii sociale;

# va fi modificată legea, astfel încât în cazul decesului unuia dintre soți, pe o perioadă de cinci ani, unul dintre soți o să primească pensia soțului decedat;

# alocații lunare majorate pentru veterani, de la 100 la 300 de lei (peste 20 de mii de persoane);

# indemnizații mai mari pentru tinerii specialiștii din domeniul medical și farmaceutic;

# majorare de salarii în sectorul bugetar, în mediu cu 10 %.

Anterior, fosta ministră a justiției a publicat pe pagina oficială de Facebook finanțările pe care le-a primit, în fiecare lună, Guvernul Republicii Moldova în frunte cu Maia Sandu pe parcursul anului 2019 până la demitere. Astfel, pe parcursul celor cinci luni de guvernare, bugetul țării a fost susținut cu peste 83 de milioane euro și peste 27 de milioane dolari SUA sau echivalentul a peste 2,1 miliarde de lei din partea donatorilor străini.

73295858_3736590026358529_5260718949095440384_n

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente