Instanța din Moscova a dispus arestarea lui Vlad Plahotniuc. Acesta urmează să fie extrădat în Rusia

26455616

Magistratul Judecătoriei Tverskaia din Moscova, Alexei Krivoruciko, a dispus arestarea lui Vladimir Plahotniuc în dosarul în care este învinuit de contrabandă și vânzare de droguri în proporții deosebit de mari. Decizia a fost luată în lipsa fostului politician moldovean.

Plahotniuc a primit un mandat de arest pentru un termen de două luni și urmează să fie extrădăt în Federația Rusă, scrie presa rusă.

La sfârșitul lunii iunie, procurorii i-au înaintat învinuirea fostului președinte al PDM și persoanei sale de încredere, Constantin Țuțu, în săvârșirea infracțiunilor prevăzute de articolul 210 al Codului Penal al Federației Ruse, dar și pentru 28 de episoade de contrabandă și vânzare ilegală de droguri în proporții deosebit de mari.

Potrivit autorității ruse, Vladimir Plahotniuc face parte dintr-o grupare internațională care se ocupa de contrabandă cu hașiș adus din Africa de Nord în statele CSI. Organizația criminală și-ar fi început activitatea în 2012, fiind condusă de Oleg Pruteanu, dar și de alte persoane originare din Moldova și Spania, notează TV8.md.

Potrivit Ministerului rus de Interne, investigațiile au fost efectuate în perioada august 2012-iunie 2019 de către ofițerii de urmărire penală din cadrul Departamentului de Investigații al Ministerului rus de Interne și Departamentul principal pentru controlul asupra circulației drogurilor, în comun cu organele de drept din Republica Moldova, Belarus și Spania. Urmărirea penală s-a efectuat în cadrul dosarului unei operațiuni speciale numite „Pirineyskiy izlom”. În urma operațiunii, au fost depistați și condamnați 60 de membri ai unei grupări criminale specializate în trafic de droguri. De asemenea, în cadrul investigațiilor, potrivit Ministerului rus de Interne, a fost scoasă din circulație peste o tonă de droguri de tip hașiș și stupefiante.

Reprezentanții Ministerului rus de Interne precizează că, în cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că ex-președintele PDM Vladimir Plahotniuc, având posibilitatea de a influența actorii politici și instituțiile de stat din Republica Moldova și utilizând metode criminale de a influența anumite persoane din aceste structuri de stat, a acționat în complicitate cu lideri ai unor grupări criminale din Republica Moldova.

„Potrivit informațiilor acumulate, nu mai târziu de anul 2012, Vladimir Plahotniuc, a devenit unul dintre conducătorii grupului criminal internațional care îi apăra pe membrii acestuia. Interacționând cu fondatorul organizației criminale, Oleg Pruteanu, la indicația lui Vladimir Plahotniuc, această sferă de activitate se afla sub controlul direct al sportivului moldovean Constantin Țuțu, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova și omul de încredere al lui Plahotniuc.”

„Ofițerii de investigații și cei ai serviciilor operative au reușit să scoată la iveală schema criminală prin care gruparea acționa pe teritoriul Rusiei și a altor țări și să acumuleze materiale care demonstrează legătura dintre coparticipanții acestei grupări, care aveau scopul comun de a obține profit din vânzarea drogurilor. Urmărirea penală continuă”, a declarat Irina Volk, reprezentanta Ministerului rus de Interne.

Anterior, judecătorii de la Moscova au emis mandat de arest pe numele lui Plahotniuc într-un alt dosar, pornit pentru implicare în „Laundromatul” rusesc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente