Consiliul Audiovizualului mai pierde un membru: „Deciziile se iau dincolo de pereții autorității de reglementare”

cca-1280×720

Olga Guțuțui a anunțat astăzi, 15 noiembrie, pe o rețea de socializare, că demisionează din funcția de membră a Consiliului Audiovizualului (CA), întrucât votul ei nu este suficient pentru a schimba lucrurile în domeniul audiovizualului, iar consiliul, potrivit ei, își schimbă comportamentul în funcție de grupurile media importante controlate de politicieni. Aceasta este a treia demisie la CA în ultimele trei luni.

Olga Guțuțui a scris că au trecut patru ani și jumătate de când a fost numită în funcția de membră a Consiliului Audiovizualului și că a venit la CA cu scopul de a contribui la edificarea unui spațiu audiovizual liber, de calitate și în serviciul cetățeanului, însă, pe parcurs, s-a dezamăgit de ceea ce se întâmplă în interiorul autorității de reglementare. Aceasta a adăugat că un singur vot nu este suficient pentru că deciziile se iau cu majoritate de voturi. „Ba mai mult, se pare că deciziile se iau dincolo de pereții autorității de reglementare, or altfel nu poate fi explicat faptul de ce consiliul, din garant al interesului public în domeniul audiovizualului, s-a transformat în garant al interesului politic în audiovizual, din autoritate publică autonomă și independentă, a devenit o entitate ce poartă chipiu colorat, iar culoarea acestuia, la o anumită perioadă, se schimbă, după cum se schimbă dimensiunile grupurilor media controlate de către politicieni. Despre aceasta vorbesc deciziile, atitudinile și abordările autorității de reglementare”, a scris Olga Guțuțui.

Membra CA a precizat că astăzi este ultima zi în cadrul autorității de reglementare, menționând că rămâne cu convingerea că „mass-media trebuie să fie independentă, să funcționeze în condiții de concurență loială, să informeze corect și echidistant cetățenii”.

Cercetătorul media Victor Gotișan afirma pentru Media-azi.md că, în ultima perioada, CA a trecut dintr-o „mână politică democrată” în „alta socialistă” și că în așa mod se produce fenomenul „reconfigurării politice în sectorul mediatic”.

Aceasta este a treia demisie a unui membru al CA. Reamintim că, în octombrie, Veronica Cojocaru și-a depus mandatul, din cauza că, potrivit ei, președintele Vicol ar gestiona prost activitatea consiliului. Iar în septembrie a demisionat Dorina Curnic, declarând că nu putea să-și desfășoare activitatea la CA, în conformitate cu propriile convingeri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente