(foto) Au venit oaspeți din 10 țări. Cum s-a desfășurat Iarmarocul „Mioriță Laie-Bucălaie”, organizat la Cimișlia

IMG_9484
Foto: Vitalie Carabulea

Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul deosebit pentru orașul Cimișlia. Acolo s-a desfășurat, al treilea an consecutiv, pe parcursul a două zile, 9 și 10 noiembrie, Iarmarocul „Mioriță Laie-Bucălaie”.

În acest an, Cimișlia a fost onorată de prezența mai multor oaspeți din peste tocmai 10 țări: România, Italia, Bulgaria, Ucraina, Letonia, Lituania, Turcia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Rusia, Spania, ceea ce a făcut ca evenimentul să fie unul cunoscut pe plan internațional, aducând faimă orășelului Cimișlia.

IMG_9386

Pe autodromul din Cimișlia, unde a avut loc Iarmarocul „Mioriță Laie-Bucălaie”, au fost aduse cele mai bune rase, în special cele care dau mai mult lapte, carne și lână. Organizatorii iarmarocului afirmă că scopul acestui eveniment este promovarea și dezvoltarea creșterii ovinelor și caprinelor, pentru a se putea ajunge la standardele europene de producție, dar și fabricare; popularizarea produselor lactate, un loc aparte ocupând produsele lactate pregătite „în casă”; dezvoltarea turismului rural aferent și a gastronomiei specifice zonei de sud a țării noastre, căci toți vizitatorii s-au putut delecta din bucatele moldovenești tradiționale.

Pe lângă bucatele tradiționale și vinul pur moldovenesc, preparat după tradițiile străbune, vizitatorii s-au putut delecta și cu opere gastronomice tradiționale din alte țări. Musafirii din Bulgaria au pregătit carne de oi cu legume, cei din Kazahstan a preparat pilaf, iar cei veniți din Kârgâzstan au adus cu ei cumâs – o băutură preparată din lapte fermentat de iapă, pe care le-au propus tuturor doritorilor.

IMG_9318

Desigur că organizatorii nu au uitat și de expozițiile meșteșugărești, astfel la expoziție un loc aparte l-au ocupat meșteșugarii. Mai mulți meșteri populari au fost prezenți cu expozițiile personale compuse din obiecte tradiționale confecționate de ei.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost organizate cele mai ingenioase concursuri, câștigătorii cărora au beneficiat de premii. Participanții s-au întrecut la diverse nominalizări: cea mai bună oaie de rasă, cel mai bun berbec, cea mai bună capră de rasă, cel mai bun țap, cel mai mare câine ciobănesc, cea mai delicioasă brânză, cea mai gustoasă fiertură sau pastramă, cea mai rapidă jupuire a unui animal etc.

IMG_9357 IMG_9484 IMG_9519

În programul iarmarocului internațional de ovine și caprine de la Cimișlia, au fost incluse și o serie de competiții sportive la cele mai diverse probe pentru mai multe categorii de vârste: lupta națională „Trânta” pentru premiile vii (cârlan și berbec), lupta cu otgonul, ridicarea halterelor și lupta la mâini. Asemenea competiții se organizează adesea la hramul orașelor care mai respectă aceste tradiții.

Musafirii de peste hotare au venit cu mici programe artistice, cum ar fi parada a porturilor lor naționale. Pe parcursul celor două zile, vizitatorii s-au putut delecta cu muzică bună vie interpretată atât de talentele din Cimișlia, cât și din alte localități ale țării noastre. Voia bună a fost asigurată de către băieții de la Comedy Zebra Show, precum și de Adrian Ursu și Mihai Ciobanu.

IMG_9400 IMG_9444 IMG_9333 IMG_9430

Evenimentul a fost organizat de către Primăria Cimișlia, în cooperare cu Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în Republica Moldova, Solidarity Fund PL și Polish AID.

Toți doritorii care nu au reușit să viziteze expoziția anul acesta sunt aștepți anul viitor. Organizatorii promit distracție și voie bună.

Text: Nicoleta Lisevici

Foto: Vitalie Carabulea

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente