Peste 50 de studenți și absolvenți ai Academiei de Studii Economice vor participa la un curs de specializare în domeniul financiar-bancar, organizat în parteneriat de către Asociația Businessului European, Victoriabank SA și ASEM. Aceștia vor avea ocazia să-și aprofundeze cunoștințele în cadrul cursului „ZOOM IN BANKING”, care are drept obiectiv formarea și dezvoltarea competențelor practice și profesionale complexe în aria managementului bancar, în vederea sporirii angajabilității tinerilor, în general, și reducerii duratei de formare a tinerilor angajați pe poziții de „entry level” în instituțiile financiar-bancare în particular.

„Problema deficitului forței de muncă de calificare suficientă e binecunoscută în Moldova. Din acest motiv, Asociația Businessului European și-a propus parteneriatul pilot cu ASEM și Victoriabank SA pentru a pregăti viitorii angajați ai băncilor pentru situațiile reale pe care le vor întâlni după angajare. Astfel, prin exemple practice demonstrăm că învățământul dual poate fi cu succes realizat la toate nivelele de învățământ și printr-o colaborare strânsă dintre angajator și instituția de învățământ. EBA este onorată să lanseze acest proiect în cadrul unui parteneriat productiv”, a declarat Mariana Rufa, director executiv EBA, la lansarea cursului.

unnamed (1)

Cursul va dura până în aprilie 2020 și își propune asigurarea unui echilibru între cunoștințele generale și de specialitate cu focusarea pe ultimele evoluții ale supravegherii și reglementărilor bancare, precum și tendințele în deservirea eficientă și calitativă a clienților, astfel încât absolvenții programului să fie calificați pentru angajarea în cadrul instituțiilor bancare în poziții superioare celor de „entry-level”.

„Nu căutați viitorul în afara țării, căci vă oferim acum o alternativă plecării peste hotare. Zoom in Banking și Stagii plătite de la Victoriabank sunt două proiecte ce vă vor permite să puneți în practică teoria învățată la ASEM. Unul dintre conceptele pe care le implementăm acum în relația cu clienții este „phidigital”, adică să fim la dispoziția clienților atât fizic, cât și digital, iar puterea de negociere este acum la tineri”, a declarat președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu, în adresarea sa către studenți.

unnamed (2)

La rândul său, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a subliniat că instituția este deschisă colaborării cu practicienii care aduc valoare adăugată procesului de studii. „Am avut mereu problema practicii pentru studenții noștri, mulți dintre agenții economici având o atitudine formalistă față de acest proces. Acum, cel puțin la specialitatea finanțe și bănci, am rezolvat această problemă, iar studenții au posibilitatea de a face stagiu și de a câștiga și bani concomitent. Ar fi bine ca și profesorii să cunoască activitatea sectorului real din practică”, a spus Belostecinic.

unnamed

Cursul include 14 teme ce abordează în mod independent cele mai provocatoare subiecte din aria managementului bancar la etapa actuală:
# Organizarea și asigurarea eficienței activității funcției de conformitate în instituțiile financiare;
# Principiile KYC (Know Your Customer/Cunoaște-ți clientul) în instituțiile financiare;
# Modul de aplicare a legislației în domeniul prevenirii spălării banilor și combaterii finanțării terorismului (AML/CFT) în instituțiile bancare;
# Modul de aplicare a legislației privind protecția datelor personale și implicațiile GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor) pentru bănci;
# Standardele și principiile deservirii eficiente și calitative a clienților în instituțiile financiare;
# Tehnici de vânzare şi de negociere utilizate în industria financiar-bancară;
# Principii și linii directoare privind guvernanța corporativă în bănci;
# Analiza și previziunea financiară din perspectiva realizării diagnosticului financiar al rentabilităţii şi riscului companiei;
# Analiza cash flow-ului, ultilitatea și indicatorii-cheie;
# Bugetarea și analiza indicatorilor-cheie;
# Managementul riscului de credit;
# Raportarea financiară și aspectele cheie de luat în considerare;
# Aplicabilitatea IFRS în instituțiile financiare;
# Strategii moderne de marketing în instituțiile financiare.

unnamed (3)