Anual, pe 14 noiembrie marcăm Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat. Din moment ce în Moldova numărul persoanelor care suferă de această boală este într-o continuă creștere, autoritățile organizează mai multe evenimente de informare în raport cu amenințările acestei boli, dar și cum aceasta poate fi ținută sub control, pentru a nu ajunge la stadiul letal.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, ori mortalitatea populației prin diabet zaharat este de 11,8 la 100 mii de locuitori.
Din păcate, evenimentele care ar monitoriza starea populației și ar informa despre pericolele diabetului au loc doar o dată în an, de Ziua Mondială a bolii. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică și autoritățile publice locale, cu suportul Proiectului „Viață Sănătoasă” desfășoară evenimentul comunitar de promovare a sănătății în localitatea Peresecina, raionul Orhei.
În cadrul evenimentului, vor fi organizate o serie de activități de screening (măsurarea glicemiei în sânge, calcularea indicelui masei corporale, măsurarea circumferinței abdominale etc.), consilierea pacienților cu risc sporit de diabet zaharat tip II, examinarea pacienților cu diabet zaharat (examinarea piciorului diabetic și măsurarea tensiunii intraoculare), diseminarea de materiale informative, accentul fiind pus pe implicarea familiei în activitățile de promovare a sănătății și combatere a diabetului zaharat.
Totuși, ministerul informează că în acest an a setat mai multe obiective pentru reducerea numărului de îmbolnăviri, printre acestea se regăsesc:
# creșterea conștientizării de către populație a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei;
# promovarea rolului familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea persoanelor care suferă de diabet zaharat;
# îndemnarea membrilor familiilor cu persoane care suferă de diabet zaharat să afle mai multe despre semnele de alerta/avertizare și riscurile diabetului zaharat de tip II.
Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. De asemenea, când un membru al familiei suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii de întreprins pentru a preveni apariția diabetului.
Şeful Secției endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului, Andrian Chiriac, a menţionat că numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor s-a dublat, de la începutul lui 2019 fiind deja depistate 71 de cazuri. „Până la sfârșitul anului, presupun că vom mai înregistra alte 30 de cazuri noi. Din păcate, numărul pacienților cu diabet e în continuă creștere. Diabetul zaharat este o patologie ereditară care nu poate fi tratată”, a spus Chiriac.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, peste 425 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, număr ce se estimează că va ajunge la 629 milioane până în 2045. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip II, care poate fi în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă şi echilibrată şi promovarea unui mediu sănătos de viaţă.
Ce este diabetul zaharat
Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei („zahărului”) din sânge (glicemia) creşte peste normal. Excesul de glucoză în sânge este dăunător sănătăţii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea pătrunde în celule unde este folosită drept combustibil, glucoza are nevoie de insulină, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza producţei insuficiente de insulina de către pancreas, fie mai ales datorită insensibilităţii celulare la insulina. În ambele situații nivelul glucozei din sânge depăşeşte valorile normale.
Semne și simptome:
# sete exagerată;
# urinare frecventă;
# foame sau oboseală exagerată;
# scădere fără motiv în greutate;
# vindecare lentă a rănilor;
# piele uscată, cu senzaţie de mâncărime;
# pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţii picioarelor;
# slăbirea vederii.
Există două tipuri de diabet:
Diabetul de tip I, care apare la copii sau tineri. Este considerată o boală autoimună, în care sistemul imun atacă celulele producătoare de insulină din pancreas şi acesta nu mai poate fabrica suficientă insulină. Aceşti bolnavi au adesea nevoie de injecţii cu insulina pentru tot restul vieţii.
Diabetul de tip II, de maturitate sau non-insulino-dependent. Acesta apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani şi reprezintă cea mai răspândită formă de diabet. La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sânge (hiperglicemia). Diabetul de tip II apare în 80 % din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit că este vorba de o rezistență a celulelor la acţiunea insulinei provocată de consumul excesiv de grăsimi animale.
Consecinţe:
Diabetul zaharat afectează vasele sangvine, nervii, inima, rinichii, ochii şi provoacă invalidizarea frecventă a persoanelor în vârstă aptă de muncă.
După un număr de ani, diabetul poate produce complicaţii grave la nivelul:
# ochilor (retinopatia diabetică);
# rinichilor (nefropatia diabetică);
# nervilor (neuropatia diabetică);
# vaselor de sânge (ateroscleroză accelerată);
# gingiilor, dinţilor, organelor genitale etc.
De asemenea, există riscul scăderii bruşte a nivelului glucozei din sânge (hipoglicemie) sau creşterii ei (hiperglicemie), cu comă şi risc de deces.
Prevenire
Programul prevede acţiuni de propagare a cunoştinţelor privind masa corporală normală, alimentaţia sănătoasă şi limitarea în raţia alimentară a glucidelor rafinate şi grăsimilor, reducerea consumului de alcool şi a băuturilor îndulcite, educarea sanitară a copiilor, atât în familie, cât şi în instituţiile de învăţământ, propagarea activităţii fizice şi a modului sănătos de viaţă.
Soluţii de control al diabetului:
Dieta şi exercitiul fizic sunt cheia realizării obiectivelor de mai sus. În plus, persoanele care suferă de diabet de tip I şi unii din cei cu diabet de tip II necesită administrare de insulină sau alte medicamente care scad nivelul sangvin al glucozei.
Dacă până recent se recomanda diabeticilor o dieta bogată în grăsimi şi proteine animale (carne, ouă, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astăzi recomandările s-au schimbat radical din cauza că această dieta, deşi reuşeşte să menţină nivelul glucozei sangvine sub control, accelerează apariţia complicaţiilor şi ucide pacientul înainte de vreme.
În principiu, o dieta vegetariană variată, bazată pe cereale integrale, legume, fructe, verdeţuri, leguminoase (familia fasolei), nuci şi seminţe este optima pentru controlul zahărului din sânge şi pentru evitarea complicaţiilor de temut ale diabetului.
Exercițiul fizic are o serie de efecte benefice pentru diabetic: creşte sensibilitatea celulara la insulină, ceea ce conduce la un mai bun control al glicemiei, previne apariţia complicaţiilor cardiovasculare, scade nivelul grăsimilor sangvine, ajută la pierderea excesului ponderal etc.