(video) Securitatea online și atacurile cibernetice, pe agenda celei de-a șaptea ediții a „Moldova CyberWeek 2019”

dd

Furturile online și crimele cibernetice au provocat, la nivel mondial, pagube de sute de miliarde de dolari, doar în 2019. Victimele acestora sunt deopotrivă instituții ale statului, organizații naționale și internaționale, companii și chiar utilizatori ai rețelei globale. Confirmarea vine și de la un studiu internațional („Global Threat Intelligence Report”, 2019) care arată că peste 50 % dintre cei care au avut de suferit de pe urma atacurilor informatice sunt, cu precădere, companiile care prestează servicii tehnologice și de producție.

Securitatea online și atacurile cibernetice sunt temele care vor fi abordate pe parcursul celei de-a VII-a ediții a Forumului Regional de Securitate Cibernetică în cadrul „Moldova CyberWeek 2019”. Evenimentul, care va avea loc în perioada 19-20 noiembrie, este organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), cu suportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și a Universității Tehnice din Moldova (UTM).

„Moldova CyberWeek 2019” va aduce în prim plan și rolul factorului uman, dar și modul în care instituțiile guvernamentale colaborează la nivel regional pentru stoparea potențialelor amenințări. Agenda evenimentului va mai include și teme despre impactul parteneriatelor publice-private și academice în gestionarea incidentelor și remedierea consecințelor provocate de acestea.

În prima zi a Forumului Regional de Securitate Cibernetică, pe lângă oficialii de rang înalt și membrii ai corpului diplomatic, și-au anunțat prezența mai mulți experți de talie internațională, printre care se numără Luc Devigne, reprezentant al Serviciului European de Acțiune Externă a Uniunii Europene și Preetam Maloor, membru al Uniunii Internaționale a Telecomunicației. Alături de aceste nume, la eveniment vor mai participa și reprezentanți ai celor mai importante companii internaționale din domeniul IT: Microsoft, Cisco, Oracle, Kaspersky, Bitdefender, Huawei etc.

Prima zi a evenimentului va include șapte paneluri de discuții care vor aborda cele mai actuale subiecte de interes:

# Diplomația Cibernetică;

# Reinventarea securității cibernetice la nivel geopolitic;

# Viitorul tehnologiei: previziuni și perspective;

# De la securitate cibernetică – la imunitate cibernetică;

# Tendințe emergente în securitate cibernetică;

# Directiva NIS în legislația națională, Crime Cibernetice – Acțiune și Contracarare;

# Bunele practici privind aplicarea și implementarea politicilor în domeniul securității cibernetice ale Estoniei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, României, Georgiei, Ucrainei.

Cea de-a doua zi a evenimentului este destinată Atelierelor de lucru și exercițiilor practice, pe parcursul cărora participanții vor lua parte la simularea mai multor scenarii de atacuri cibernetice care au ca scop îmbunătățirea abilităților de răspuns la incidente informatice, prin identificarea celor mai corecte soluții de răspuns la situații de criză. Exercițiile practice vor fi ghidate de traineri ce activează în sectorul privat din România, Ucraina, Marea Britanie și Estonia.

Participarea la eveniment este gratuită, iar doritorii se pot înregistra completând formularul online  până la 15 noiembrie 2019. Evenimentul va avea loc în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” (str. Studenților 9/11).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente