(video) Matinali sau nocturni? Experta ucraineană în cronobiologie Olga Masolova explică cum funcționează bioritmurile

rsz_0z4a5965

După natura activității fizice, toți oamenii se împart în trei tipuri: matinali – „ciocârlii”, nocturni – „bufnițe” și cei care nu și-au găsit propriul bioritm. Niciunul dintre aceste cronotipuri nu poate fi considerat mai rău sau mai bun și nici nu este nevoie să îți adaptezi organismul, cel mai important este să înțelegi din ce categorie faci parte și să respecți orele de somn. Despre aceasta a vorbit experta în cronobiologie din Ucraina Olga Maslova în cadrul unui seminar organizat de platforma BeBetter.

A fi „ciocârlie” sau „bufniță” nu înseamnă a fi leneș sau harnic. Fiecare persoană are ritmul său de trezire-culcare. La unele persoane acest ritm este mai rapid – au tendința de a se trezi mai devreme și de a se culca mai devreme, iar la altele dimpotrivă – ritmul este scăzut și se duc la culcare mai târziu. În ambele cazuri, se recomandă cel puțin opt-nouă ore de somn pe noapte. Prea puțin somn poate genera o îngrășare mai rapidă și o îmbătrânire precoce.

„Un factor important care influențează somnul este lumina albastră. Bunăoară, lumina albastră este cea prezentă, preponderent, în primele ore ale dimineții. Spectrul acesteia ne predispune la o trezire sănătoasă și oferă semnale organismului în acest sens. Cert este că lumina albastră este emisă în doze mari de telefoane, tablete, laptopuri și alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED. Expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producției de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Astfel, nu se recomandă folosirea lor înainte de somn, întrucât aceasta activizează creierul și nu îi permite să se relaxeze”, a menționat Olga Maslova.

Este foarte important ca, atunci când dormim, să evităm contactul cu lumina albastră, iar în casă să avem becuri cu lumină caldă. De asemenea se recomandă să includem regimul de noapte la telefoane sau tablete. Vezi și alte trucuri pentru un somn sănătos:

# stabilește cronotipul tău;

# alege șapte-opt ore de somn, luând în considerare că aceste ore trebuie, în mare parte, să fie pe parcursul nopții;

# evită contactul cu gadgeturile;

# plimbări în timpul amurgului;

# adoptă un ritual înainte de somn – lumânări parfumate, baie relaxantă;

# cu trei-patru ore înainte de somn, evită contactul cu lumina albastră, include regimul de noapte la dispozitivele electronice;

# somn în întuneric-beznă – măști pentru dormit, draperii, jaluzele;

# deșteptarea cu lumină albastră, matinală.

Olga Maslova alături de geneticianul Alexander Koliada au fost invitații seminarului „Reducem Riscurile: Instrucțiuni de supraviețuire în jungla urbană”. Intră pe pagina BeBetter pentru a afla și alte trucuri pentru o viață sănătoasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente