Festivalul Internațional de Film Queer Voices, unicul festival de film din țară cu profil LGBTQI+, revine pe marile ecrane ale scenei cinematografice din Chișinău. Cea de-a doua ediție a evenimentului conține un program colorat, cu proiecții inedite și evenimente adiționale de zile mari, ce sunt deschise atât comunității LGBTQI+ din Moldova, cât și familiilor și susținătorilor acesteia. Evenimentul începe pe data de 13 noiembrie, ora 18.30 la Zpațiu, în incinta Casei Zemstvei Guberniale, str. A. Șciusev 103, Chișinău.
Timp de patru zile, oaspeții evenimentului vor privi șapte producții internaționale de film, în deschiderea acestui program fiind documentarul Indianara (Brazilia, 2019, 84 min.).
Selecția pentru cea de-a doua ediție Queer Voices este următoarea:
# Sărută-mă! (2017, Franța, 86 min.). Océanerosemarie este plină de viață, are prieteni și multe foste iubite. Dar tocmai a cunoscut-o pe Cécile – fata pentru o viață. Chiar dacă încă nu i-a spus despre asta… E timpul ca Océanerosemarie să-și ia inima-n dinți și s-o cucerească. Totuși, poate ea face asta?
# Gender Derby (Franța, 2018, 56 min.). Faceți cunoștință cu Jasmin, un artist, muzician și jucător de roller derby non-binar care locuiește în Paris. Jasmin, prietenii săi și colegii de derby navighează prin viață în timp ce își creează și celebrează comunitatea. Filmat în întregime în format vertical, acest portret intim și unic rescrie felul în care poate arăta un documentar. „Gender Derby” folosește imaginea verticală pentru a provoca nu doar limitele unui film, dar și pentru a pune sub semnul întrebării limitele înțelegerii genului. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu protagonistul, Jasmin Le Malin.
# Irving Park (Grecia, 2019, 117 min.). Irving Park urmărește povestea a patru bărbați gay în vârstă de peste 60 de ani, care trăiesc împreună în Chicago și care explorează un mod de viață neconvențional prin relații de stăpân/sclav. E o familie care se bazează pe libera alegere și consimțământul de a-și pierde propria libertate în favoarea dorinței celuilalt. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Panayotis Evangelidis.
# Jonathan Agassi mi-a salvat viața (2018, Israel, Germania, 106 min.). Jonathan, care și-a preluat numele scenic Agassi, adoptând astfel o identitate fermă pentru a contracara propria instabilitate emoțională, pare nonșalant în timp ce joacă în nenumărate scene de sex prin care își câștigă existența. În același timp, el apelează tot mai mult la droguri tari pentru a-și amorți sentimentele. În final, după ce trece printr-o stare terifiantă indusă de droguri, Jonathan este impus să vadă realitatea dură a modului său de viață extrem. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Anna Cojocaru Langer (mama protagonistului) și Tali Shamir Werzberger (membru al echipei de filmare).
# M. (2018, Franța, 105 min.). Suburbiile Tel Avivului. Bnei Brak, centrul iudaismului ultraortodox, a evreilor „haredim”. Când era copil, Menahem Lang era cunoscut datorită bunătății lui, a angajamentului față de școala Talmud și, în special, pentru vocea lui de aur, care l-a făcut renumit în calitate de interpret de cântări liturgice. Dar avea un secret: timp de mulți ani, Menahem a fost violat de membrii comunității care îl idolatrizau.
# Océan (Franța, 2019, 111 min.). Un autoportret intim, realizat pe parcursul unui an întreg, a unui bărbat transgender pe care lumea îl cunoștea ca Océanerosemarie.
Océan decide în sfârșit să facă coming out-ul și să înfrunte opinia publică, să-și schimbe genul și să declare cine este: un bărbat trans.
Festivalul vine și cu câteva evenimente speciale, printre care un atelier de roller derby susținut de Jasmin Le Malin, pe 14 noiembrie, începând cu ora 13.30, strada V. Pârcălab 45, et. 5 și un performance de Zhenya Salinski și Cat Jugravu – „O poveste de dragoste nu mă lasă să dorm”, care va avea loc pe 15 noiembrie, la ora 22.00, la Zpațiu, pe strada A. Șciusev 103.
De asemenea, participanții atelierului de filmmaking din cadrul festivalului vor prezenta, pe 15 noiembrie, filmele create despre și cu comunitatea LGBTQI+ din țară.
Mai mult, odată cu deschiderea festivalului, este lansată expoziția QueerRealism, semnată de Natalia Gârbu, care va avea loc între 13 și 16 noiembrie, începând cu ora 18.00 în aceeași locație.