Rezumatul zilei de consultări: PSRM a zis „DA”, ACUM a zis că „NU”, iar PDM a zis „poate”. Partidele, în așteptarea „tehnocratului propus de Dodon”

635x0_d4c74455-a9ed-49cc-8592-6dba496e111e

Președintele Igor Dodon a avut astăzi o rundă de consultări cu partidele Parlamentare. Măsura, prevăzută în Constituție, este obligatorie și e doar o formalitate înainte ca președintele să poată să desemeneze un nou candidat la funcția de prim-ministru. Iar discuțiile de astăzi au fost formale, întrucât este foarte clar că următorul candidat va fi un prim-ministru „tehnocrat” propus de președinte și votat de Socialiști și de Partidul Democrat.

Primii care au venit la discuții cu președintele au fost subalternii deputații Partidului Socialiștilor. Principalele teze ale socialiștilor au fost expuse de președinta acestora, Zinaida Greceanîi.

„Noi oficial propunem blocului ACUM că vrem să constituim o majoritate parlamentară, dar cu noi condiții, iar plus la aceasta, cu un nou candidat la funcția de prim-ministru.”

Astfel, de aici, deși Greceanîi a spus că vrea o majoritate cu blocul ACUM (poziția inițială), a punctat o condiționalitate de neacceptat pentru cei de la ACUM (poziția zero).

O a doua parte a discursului s-a referit la faptul că: „Dacă blocul ACUM nu este gata să examineze această posibilitate că, în această situație, noi nu admitem o declanșare a alegerilor anticipate, de aceea, noi o să examinăm orice candidatură propusă de președinte la funcția de prim-ministru”, deschizând aici calea spre „tehnocratul” vehiculat încă de săptămâna trecută de președinte.

Răspunsul ACUM, step 2

„Toată problema este în Igor Dodon.” Este afirmația reprezentanților blocului ACUM Alexandru Slusari și Igor Grosu în urma discuțiilor cu președintele Igor Dodon.

Totodată, aceștia au spus că sunt gata să intre într-o nouă coaliție doar dacă se păstrează actuala garnitură guvernamentală, în frunte cu prim-ministra Maia Sandu. Poziția diferă de cea a deputaților PSRM care au spus că nu o vor accepta pe Sandu în fruntea guvernului. În concluzie, deputatul ACUM Alexandru Slusari spune că „zarurile sunt aruncate”, iar cel mai probabil va fi acel „guvern tehnocrat”.

Astfel, efectiv, blocul ACUM a respins oficial condiționalitatea că „nu Maia Sandu”, dând un pretext de a anunța discuțiile de astăzi că sunt „fără nicio șansă de a continua” și că sunt pe poziții radicale. Efectiv, declarația i-a deschis și calea lui Dodon de a anunța un nume de „tehnocrat” pe care și-l dorește.

PDM, step 3, confirmare

De dimineață, mai multe instituții mass-media i-au citat pe mai mulți deputați democrați, printre care și fostul președinte al parlamentului din partea PDM, Andrian Candu, care spuneau că sunt dispuși să suțină un guvern tehnocrat sau „de uniune națională”.

După discuțile avute cu Igor Dodon, PDM a dat vina pe blocul ACUM (ca și socialiștii, ca și în primăvară), iar Pavel Filip a spus că „ar fi o iresponsabilitate să lăsăm țara în prag de iarnă neguvernată”. De fapt, această frază spune acceptul deja pentru ideea „tehnocratului”, dar pentru că a adăugat că „avem condițiile noastre, avem programele sociale lansate de noi care cu părere de rău au fost oprite de guvernul Sandu”, cel mai probabil, formal vor fi discuții între prim-ministrul desemnat și fracțiunile din parlament, poate pe rând.

Cine este „tehnocratul”? 

Ion Chicu. Ion Chicu este fostul ministru al finanțelor în guvernul condus de către Pavel Filip. A fost unul din miniștrii acceptați cu ușurință de Dodon la numire (șeful statului nu a trebuit să fie suspendat), iar după ce a părăsit garnitura guvernamentală PDM în vară, Chicu a fost „recrutat” de către Igor Dodon în cabinetul său de consilieri.

În tot această perioadă, Chicu „a lansat și el torpede” la adresa Maiei Sandu și guvernului condus de acesta, comportându-se, pe alocuri, mai mult ca un „prim-ministru din umbră”, pe modelul Marii Britanii, unde această funcție e ocupată de liderul opoziției și presupune că acest „prim-ministru din umbră” este gata oricând să ocupe funcția de prim-ministru, pe bune, dacă trebuie.

Dar, pentru că Igor Dodon se prezintă drept șahist, ar putea ca acesta să nominalizeze alt nume, iar asta doar pentru a părea „imprevizibil”. La rândul său, Ion Chicu a declarat pentru deschide.md zvonurile că: „Președintele afirmă că eu aș fi bun, ca și alți membri ai echipei sale. Dacă-mi propune – voi discuta, dar aceasta deloc nu înseamnă că voi accepta în orice circumstanțe.”

Circumstanțele oricum s-au creat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente