„Avem un candidat plahocrat.” Primele reacții de la Blocul ACUM după desemnarea lui Ion Chicu la funcția de prim-ministru

collage acum

Mai mulți reprezentanți ai Blocului ACUM au reacționat pe rețelele sociale după ce Igor Dodon l-a desemnat în funcția de prim-ministru pe Ion Chicu. Primele declarații au venit de la Alexandr Slusari și Mihai Popușoi.

Alexandr Slusari a scris în postarea sa de pe Facebook că prim-ministrul desemnat este un candidat „plahocrat” și în următoarele zile ne așteaptă un spectacol impresionant în parlament. „Să vedem cum socialiștii, care strigau încă acum câteva luni în urmă despre gaura bugetară de peste 4 miliarde de lei, moștenită de la regimul Plahotniuc, vor vota împreună cu PD pe un «tehnocrat» care ne-a lăsat aceasta gaura.”

La fel, acesta a menționat că Dodon este obligat să întreprindă în zilele următoare un act suplimentar de „viol” a fracțiunii PSRM în vederea obținerii votului acesteia. Nu la toți se va ridica mâna foarte sus. Important ca dl Odnostalco să reușească repede să le numere.

Un alt deputat din Blocul ACUM care a comentat desemnarea lui Ion Chicu a fost Mihai Popușoi. „Ion Chicu, după cinci luni de așteptare, devine iarăși candidat la premier. De data asta cu șanse.”

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție la desemnarea lui Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de premier. „Partea proastă cu desemnarea lui Chicu ca prim-ministru: Republica Moldova redevine țară izolată, se îndepărtează de Uniunea Europeană, dezoligarhizarea se oprește, schemele vor fi la ale acasă, «reforma justiției» se va realiza doar prin legi frumoase scrise pe hârtie și atât. Partea bună: Dodon redevine «pșâdinti» care va fi primit doar la Moscova și, poate, dacă va avea noroc, la Baku… Și cel mai bun lucru – de facto a ratat cel de-al doilea mandat. Lupta continuă”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Din membrii fostului guvern condus de Maia Sandu a reacționat ministra Justiției, Olesea Stamate. Fosta ministră a declarat că Ion Chicu este cea mai rea candidatură care putea fi propusă de Igor Dodon. „Nu aveam așteptări prea mari referitor la candidatul care urmă a fi desemnat de către Igor Dodon pentru funcția de prim-ministru, însă speram, totuși, că nu va fi Chicu. Or, după declarațiile pe care le-a făcut dumnealui cu referire la oficialii europeni recent, este pur și simplu o sfidare a cooperării pe care o are țară noastră cu UE de mulți, mulți ani”.

Amintim că, Igor Dodon a desemnat un nou prim-ministru. Este vorba despre Ion Chicu care, la momentul de față, ocupă funcția de consilier al președintelui Republicii Moldova. Acesta are la dispoziție 15 zile ca să-și formeze echipa de guvern și să se prezinte în fața parlamentului. Ulterior, dacă guvernul nou propus va fi votat de 51 de deputați, acesta va intra în exercițiu.

Ion Chicu are 47 de ani, s-a născut în satul Pârjolteni, raionul Călărași, ocupă în prezent funcția de consilier al președintelui Republicii Moldova. Anterior, acesta a fost ministru al Finanțelor, în perioada 10 decembrie 2018-8 iunie 2019, în guvernul Filip, iar între 2 ianuarie și 12 decembrie 2019 a fost secretar general de stat în același minister. În 2006, acesta a fost viceministru al Finanțelor în guvernele controlate de PCRM – Tarlev 2 și Greceanîi 1.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente