Oportunități reduse și o echipă de fotbal care joacă la mondiale. Cum este viața nevăzătorilor din Moldova

nevazator_68662300

Anual, pe 13 noiembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Nevăzătorilor. Organizația Mondială a Sănătății a ales această zi în memoria lui Valentin Haüy, unul dintre cei mai renumiți inovatori ai secolului XVIII-lea. Acesta a creat primele manuale și alfabetul tactil pentru persoanele nevăzătoare.

Ziua Internaţională a Nevăzătorilor şi a persoanelor cu deficienţe de vedere este marcată pentru a atrage atenţia oamenilor asupra persoanelor care şi-au pierdut vederea şi se află într-o situaţie dificilă.

Potrivit Asociației Obștești a Nevăzătorilor, în Moldova sunt înregistrați circa 9 500 de nevăzători (cifră care nu include persoanele care nu au atins majoratul). Nu au atât de multe oportunități, se descurcă cum pot. În Republica Moldova există o singură grădiniță pentru copiii cu dizabilități vizuale, un gimnaziu internat la Bălți, un liceu și o școală de meserii la Chișinău. Cam asta. În rest, aceste persoane încearcă singure să se adapteze la mediul în care s-au născut.

Autoritățile spun că încearcă. Indiferent de culoarea politică care este la putere, se promite mult. În 2019 s-a propus instalarea în total a 40 de semafoare „vorbitoare” care vor ajuta pe aceste persoane să se orienteze în spațiu. Până în luna martie 2019, la inițiativa Asociației Nevăzătorilor din Moldova, au fost instalate 13 semafoare sonore.

De asemenea, pe trotuarele străzilor principale din Chișinău au apărut benzi cu pavaj tactil, destinat orbilor. Municipalitatea a implementat proiectul cu scopul de a le face mai ușoară deplasarea persoanelor cu vederea slabă. În realitate, însă, unele dintre ele nu corespund standardelor și crează mai multe probleme decât beneficii. Asta o spun chiar nevăzătorii.

O altă problemă cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere este angajarea în câmpul muncii. Începând cu data de 13 iulie 2017, persoanele cu dizabilități senzoriale din Moldova, aflate în căutarea unui serviciu, pot beneficia de suport pentru angajarea în câmpul muncii. Persoanele cu deficiențe de văz beneficiază de orientarea vocațională, seminare de pregătire pentru plasarea în câmpul muncii, precum și serviciul de angajare asistată. Participanții cu necesități speciale învață cum să-și elaboreze și actualizeze CV-ul, cum să identifice locurile vacante potrivite, cum să comunice la interviul de angajare etc. După finalizarea instruirii, persoanele cu dizabilități vor fi încurajate să parcurgă singuri procesul de angajare, atât cât vor putea, fiind asistați de consilierul în angajare doar atunci când vor avea nevoie. Sună foarte frumos, în realitate, însă, angajatorii sun sceptici atunci când au în fața lor un CV și o persoană oarbă.

Deși se confruntă cu o serie de probleme, care adesea sunt ignorate de autorități, începând de la asistență și deplasare pe străzile din Moldova și până la momentul de angajare în câmpul muncii, totuși ei reușesc să ne surprindă cu lucruri frumoase. De exemplu, în luna octombrie 2019, o echipă de fotbal pentru nevăzători din Moldova s-a calificat în finala Cupei Mondiale. O performanță de care nu se poate mândri nicio echipă de fotbal din țara noastră.

Implicarea noastră poate schimba atitudinea și viața acestor oameni, este important să ne dorim acest lucru, iar atunci când avem posibilitatea, să oferim ajutor!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente