O tânără din Leova ne povestește cum e să fii „deputată” și să faci campanii de promovare la 17 ani

IMG-20191112-WA0018

În cadrul Parlamentului Tinerilor a început deja cea de-a treia etapă, iar acum tinerii deputați au devenit adevărați promotori ai puterii legislative și au început să informeze elevii, tinerii și alte categorii de vârstă despre activitatea sa. De maniera în care aceștia vor informa societatea depinde dacă vor ocupa unul dintre cele cinci locuri finaliste, deținătorii cărora vor beneficia de o vizită de studiu în Bundestagul german.

În acest context, am reușit să asistăm la orele de informare ale unei eleve care speră să devină deținătoare a unuia dintre cele cinci locuri finaliste. Cristina Ciobanu, elevă în clasa XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova, este o tânără care, după spusele mai multor participanți, s-a dedicat mult acestui proiect. Astfel, ea a început o adevărată campanie de promovare a Parlamentului Tinerilor în rândul elevilor din raion.

# Cum decurge campania de promovare

Orele informative de marți, la care am reușit să asistăm, au fost petrecute în „clasa viitorului” a școlii. Cristina a ales o metodă de informare cât mai captivantă pentru tineri și anume cu ajutorul noilor tehnologii. Elevii prezenți la orele informative au afirmat că aceasta le-a captat atenția prin toate metodele de predare, intrigându-i, iar, în simulările dezbaterilor parlamentare, elevii s-au simțit adevărați tineri deputați. În cadrul orelor pe care le-a petrecut, tânăra a explicat pe înțelesul tuturor ce e un proiect de lege, cum el este dezbătut și, în general, despre cum e să te simți responsabil de soarta țării.

IMG-20191112-WA0020

„Activitatea realizată de mine astăzi în cadrul liceului «Mihai Eminescu» mi-a oferit ocazia să mă aflu în calitate de trainer, relatând despre ceea ce am învățat eu în cadrul Parlamentului Tinerilor. Pot spune că este o muncă grea de a-i capta pe tineri, de a le stârni curiozitatea așa cum facilitatorii noștri au făcut-o. În acest sens, vreau să menționez că apreciez mult munca depusă de Codru Vrabie, Liliana Palihovici, Corneliu Cirimpei, Ion Dron, Nicolae Eșan în educarea spiritului civic al tinerei generații”, ne-a comunicat Cristina.

Când a menționat elevilor despre proiectul de lege votat de către fracțiunile parlamentare ale tinerilor, și anume legalizarea canabisului, în clasă a izbucnit o gălăgie „productivă”, căci elevii susțineau sau negau importanța acestui proiect legislativ.

# „Parlamentul Tinerilor a fost o experiență inedită”

Tânăra urmează să mai efectueze vizite și să petreacă ore de informare și în alte instituții de învățământ cu speranța că va reuși să informeze cât mai mulți tineri. În urma campaniei sale, mulți tineri deja doresc să se implice și ei în edițiile următoare ale acestui proiect și de a deveni deținători ai certificatului eliberat de organizatori.

IMG-20191112-WA0016

Întrebată despre cum i s-a părut implicarea în acest proiect, Cristina ne-a mărturisit că e unul dintre cele mai impresionante proiecte la care a reușit să participe. „Pentru mine, Parlamentul Tinerilor a fost o experiență inedită ce mi-a schimbat viziunea despre politică. Nefiind interesată de politică anterior, acest proiect mi-a stârnit curiozitatea și dorința de a participa în politică, de a aduce o contribuție pentru prosperitatea statului. Am avut ocazia să vorbim cu oameni oficiali ce au furnizat o doză de inspirație pentru noi, tinerii. De asemenea, Parlamentul Tinerilor ne-a oferit ocazia să ne simțim responsabili de comunitatea pe care o reprezentăm, să gândim în folosul societății și al statului. Formând nu doar deprinderi politice, proiectul în cauză contribuie la dezvoltarea personală prin schimbul de experiențe între tineri.”

IMG-20191112-WA0015

În continuare, Cristina speră să ajungă în etapa finală pentru a putea duce la capăt ceea ce și-a propus în cadrul acestui proiect. De asemenea, ea e convinsă că experiența pe care ar putea să o acumuleze în Germania i-ar fi de mare folos pe viitor, căci ea nici pe departe nu vrea să se limiteze la acest proiect și speră ca în continuare să se mai implice în proiecte pentru tinerii care doresc să contribuie la viața politică a statului.

Participanta încurajează toți tinerii să se implice activi în viața politică a statului, căci „de noi, cei tineri, depinde soarta țării”.

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente