Principalele ziare şi agenţii de presă din Europa şi Statele Unite au oferit spații și atenție evenimentelor care au dus la căderea guvernului condus de Maia Sandu.

„Votul de neîncredere ameninţă să aducă şi mai multă instabilitate la doar cinci luni după ce premiera Maia Sandu a preluat mandatul, promiţând că va lupta împotriva corupţiei”, comentează Reuters. „Moldova, un stat cu 3,5 milioane de locuitori situat între Ucraina şi ţara membră UE România, s-a târât din criză în criză de când dispariţia unui miliard de dolari din sistemul său financiar în 2014 a pătat reputaţia clasei politice. Fostul stat sovietic a semnat un acord politic şi comercial cu UE în 2014, înfuriind Rusia”, aminteşte Reuters, citat de radiochisinau.

Potrivit Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al UE, Maja Kocijancic, a exprimat îngrijorarea forului european în legătură cu viitorul reformelor atât de necesare. „Votul transmite semnale îngrijorătoare legate de procesul de reformă din ţară. Nevoia de astfel de reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului”.

Iar comisarul european Johannes Hahn a scris pe Twitter că este „profund îngrijorat” de votul împotriva Maiei Sandu. „Orice schimbare în ceea ce priveşte acţiunea ei hotărâtă din ultimele cinci luni de a reforma ţara va avea consecinţe grave asupra sprijinului european”, a avertizat Hahn.

„Guvernul Maia Sandu a căzut după pierderea votului de încredere”, titrează New York Times, care scrie că relaţiile dintre blocul ACUM, care o susţine pe Maia Sandu, şi socialişti s-au deteriorat după ce prim-ministrul a încercat să preia controlul asupra numirii procurorului general, pe care Maia Sandu o consideră o problemă cheie în eforturile de combatere a corupţiei.

Bloomberg scrie că: „Guvernul Moldovei s-a prăbuşit după o moţiune de cenzură.” Jurnaliştii americani au menţionat că administraţia Sandu şi-a dorit legături strânse cu Uniunea Europeană, obţinând sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional.

Financial Times scrie că, coaliţia de guvernare din Republica Moldova nu a reuşit să cadă de acord asupra metodei de selecţie a procurorului general, ceea ce a dus la căderea guvernului Sandu la numai câteva luni de la învestitură.

Aceeaşi linie este susţinută şi de Associated Press, care menţionează că, aflată între România şi Ucraina, „Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, afectată de corupţie şi agitaţie politică”. Cu aproximativ 2,7 milioane de locuitori, de când a câştigat independenţa după prăbuşirea din 1991 a Uniunii Sovietice, Republica Moldova este o zonă strategică din punct de vedere politic atât pentru Occident, cât şi pentru Rusia, precizează jurnaliştii americani.

În articolul dedicat evenimentelor de la Chişinău, jurnaliştii de la Deutsche Welle scriu că guvernul coaliţiei fragile din Republica Moldova s-a prăbuşit după pierderea votului de încredere din parlament. „Prim-ministrul proeuropean, Maia Sandu, a format o alianţă politică incomodă cu Partidul Socialist susţinut de Rusia.”