„Hai să strângem 1 000 000 de semnături”. A fost lansată o petiție de demitere a președintelui Igor Dodon

Igor-Dodon-suspendat-din-functia-de-presedinte-rusia-bani-840×500

În contextul ultimelor evenimente politice care au avut loc prin nemijlocita implicare a lui Igor Dodon, în mediul online a devenit populară petiția de demitere a lui Igor Dodon. Aceasta a fost inițial creată la inițiativa Partiului Liberal în anul 2017, însă nu a fost susținută. Până la această oră au semnat peste 16 000 de oameni dintr-un milion.

Petiția are următorul text.

„Acțiunile nocive ale preşedintelui Igor Dodon sunt incompatibile cu prevederile constituţionale referitoare la rolul şefului statului, iar demiterea sa reprezintă un imperativ presant.

Partidul Liberal a iniţiat încă în luna ianuarie procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui, înregistrând în parlament un proiect de hotărâre în acest sens. Din păcate, până acum demersul liberalilor nu a fost susţinut de alţi deputaţi şi nici Igor Nikolaevici nu a devenit mai loial faţă de cetăţeni în acest răstimp. Dimpotrivă, derapajele anticonstituţionale şi antidemocratice din ultimul timp al acestuia devin tot mai frecvente, fapt care impune Partidul Liberal să iniţieze procesul de colectare a semnăturilor cetăţenilor pentru organizarea unui referendum republican de demitere a preşedintelui Dodon.

Partidul Liberal este convins că există suficiente circumstanţe care justifică demiterea preşedintelui republicii, inclusiv încălcarea jurământului pe care l‐a depus în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, prin care s‐a obligat „să respecte Constituţia şi legile ţării, să apere democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

1) Astfel, la data de 4 ianuarie, preşedintele în exerciţiu a Republicii Moldova a felicitat aşa‐zisul „conducător” al Transnistriei cu „victoria în alegeri”, recunoscând prin acţiunile sale, în mod indirect, legalitatea alegerilor desfăşurate în raioanele de est ale Republicii Moldova la 11 decembrie 2016 şi, implicit, autoritatea unui președinte ilegal asupra teritoriului controlat de forţe anticonstituţionale.

2) La fel, contrar prevederilor art. 77 al Constituţiei, care stabileşte că şeful statului este „garantul […] unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”, preşedintele actual al statului se declară pentru federalizarea republicii, fapt care contravine flagrant legii supreme, care consfinţeşte şi indivizibilitatea statului, ce derivă din caracterul unitar, şi semnifică faptul că statul Republica Moldova nu poate fi împărţit total sau parţial în mai multe unităţi statale (state) şi transformat într‐un stat federal.

3) Participarea la parada militară de 9 mai în or. Moscova, alături de comandantul suprem al forţelor militare ruse de ocupaţie, reprezintă o altă încălcare a Legii supreme, conform căreia preşedintele este „garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

Reamintim că, înainte de 9 mai, Ministerul de Externe de la Chișinău a trimis o notă Ambasadei Federației Ruse și a cerut să nu admită ca militarii ruși din Transnistria să participe la parada militară de la Tiraspol, Rusia a ignorat apelul autorităților noastre. În acest caz, Igor Dodon, care a jurat pe constituție, era obligat să nu participe la Moscova la parada militară alături de Putin.

Conform Hotărârii Curţii Constituţionale, pronunţată recent la sesizarea deputaţilor liberali, prezenţa militară rusă în partea transnistreană reprezintă o încălcare a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum şi a dreptului internaţional.

4) Președintele republicii ignoră și o altă hotărâre a Curții Constituționale, pronunțată tot la sesizarea deputaților liberali — cea referitoare la limba română. Deși Curtea a constituționalizat demersurile noastre, a liberalilor, de recunoaștere a limbii române, șeful statului continuă, în mod ostentativ, să promoveze o limbă inventată la Kremlin. Astfel, contrar prevederilor constituționale, președintele folosește denumiri improprii în actele sale oficiale, precum și în discursuri sau chiar și pe site‐ul oficial.

În aceiași ordine de idei, cel care ar trebui să fie un președinte al tuturor cetățenilor, se aventurează în declarații și tentative de modificare a curriculei de studii a limbii române și a istoriei românilor, denigrează simbolistica națională și acționează ca un președinte al unei republici din Federația Rusă, decât al unui stat cu aspirații europene.

5) O altă nesocotire a jurământului de preşedinte a fost comisă prin solicitarea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice de către preşedintele Dodon, care, conform Constituţiei, reprezintă şi acţionează în numele statului, având pentru aceasta girul întregii societăţi. Ignorarea prevederilor acordurilor şi tratatelor internaţionale ratificate de Parlamentul Republicii Moldova, în mod prioritar Acordul de Asociere RM‐UE, reprezintă o sfidare a intereselor cetăţenilor şi un atentat atentat la valorile supreme ce merită a fi sancţionat corespunzător.”

Petiția poate fi semnată aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente