Curtea de Apel Chișinău a suspendat hotărârea CSM prin care a fost permisă cercetarea și arestarea judecătorului Oleg Sternioală

819810455_45074600

Curtea de Apel Chișinău a suspendat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost permisă cercetarea penală, percheziționarea, reținerea și arestarea judecătorului Oleg Sternioală. O încheiere în acest sens a fost adoptată la Curtea de Apel Chișinău ieri, 12 noiembrie.

Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc au acceptat argumentele reclamantului împotriva CSM, potrivit cărora șase membri au fost demiși la Adunarea Generală a Judecătorilor la 27 septembrie, astfel că nu mai erau în drept să se întrunească și să ia decizii.

Decizia poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în următoarele 15 zile.

Amintim că, magistratul a fost cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, „caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietății reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului. Verificările oamenilor legii arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa șapte milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei, scrie anticorupție.md.

Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente